Suurbritannia gaasi rekordilised hulgihinnad langesid pärast seda, kui Venemaa teatas, et suurendab tarneid Euroopasse. Hinnad on selle aasta jooksul tõusnud üle 800%, tekitades muret inflatsiooni ja energiavaesuse üle, mis sellel talvel ees võib seista, kirjutab Reuters.

"Praegu näitab Euroopa turg suurt hindade volatiilsust ja see häirib nii ostjaid kui ka müüjaid ning toob kaasa kogu piirkondliku majanduse destabiliseermise riski," ütles Gazpromi ekspordi juht Elena Burmistrova. Tema sõnul täitis Gazprom oma pikaajalistest lepingutest tulenevaid kohustusi, mida on kinnitanud ka ettevõtte suurimad Euroopa kliendid.

"Euroopa hetketurg kajastab ainult nõudluse ja pakkumise hetkeolukorda, kuid ei ole vahend tagamaks pikaajalise tasakaalu,” rääkis Burmistrova ning nentis, et lisaks lepingulistele klientidele tarnitakse gaasi ka sinna, kus ettevõttel on selleks tehniline võimalus.

Venemaal on potentsiaali suurendada maagaasivarustust Euroopasse, kus tõusvad gaasihinnad on suurendanud survet tarbijatele, teatas Kreml neljapäeval. Pressiesindaja Dmitri Peskovi sõnul võimaldavad olemasolevad gaasitransiiditeed tarneid suurendada enne uue Nord Stream 2 gaasijuhtme käivitamist, mis on mõeldud Venemaa gaasi Saksamaale toomiseks. "Potentsiaali on," ütles Peskov ajakirjanikega peetud konverentskõne ajal. "Kõik sõltub nõudlusest, lepingulistest kohustustest ja kaubanduslepingutest."

Kolmapäeval tõusis gaasi hind Hollandi TTF turul 155 euroni ühe megavatt-tunni (MWh) kohta enne, kui see Venemaa presidendi Vladimir Putini kommentaaride järel taas langema hakkas. Neljapäeval langes hind 102 euroni MWh kohta.

Täpsemini ütles Putin, et Moskva ei vaja segadust gaasiturul, lisades, et Venemaa peaks müüma rohkem gaasi oma Peterburi börsil, mis pakub gaasi ka Euroopa klientidele. Siiski ei ole selge, milliseid marsruute Venemaa selleks kasutaks.

Venemaa lubadus suurendada gaasi Euroopasse tarnimist

Putin ütles kolmapäeval, et Euroopa on pikaajaliste tehingute osakaalu vähendamisega turul teinud vea ning läinud üle gaasi hetketurule, kus hinnad on tõusnud rekordilistele tasemetele.

“Euroopa partnerite tegevus kinnitab asjaolu, et nad on teinud vigu. Euroopa Komisjoniga eelmise koosseisuga suheldes selgus, et kogu nende tegevus oli suunatud pikaajaliste lepingute järkjärgulisele lõpetamisele, millega sooviti minna üle gaasi hetketurule. Nagu täna näeme, on nende tegevus ekslik,” rääkis Putin valitsuse istungil.

Putini sõnavõtt näis turgu rahustavat pärast seda, kui gaasihinnad olid ööpäeva jooksul tõusnud 37%, vahendab BBC. Gaasi hulgimüügi kõrge hind on peatanud mitmete Suurbritannia energiaettevõtete ja tööstusharude tootmise.

Hargreaves Lansdown’i investeerimis- ja turuanalüütik Susannah Streeter ütles, et muutuvad gaasihinnad rõhutavad turu volatiilsust ja investorite närvilisust seoses väikeste gaasivarudega kogu Euroopas. "Kui Putini lubadused aitavad vaigistada finantsturgudel möllanud hinnatõusu tormi, on selge, et investorid soovivad meeleheitlikult kuulda häid uudiseid," lisas Streeter.