Sellisele tulemusele jõuti pea 10 tundi kestnud valitsuse eriformaadis istungil. Juriidiliselt tuleb need otsused siiski alles vormistada, vahendab LSM.

Peaminister Krišjānis Kariņš ütles öösel pressikonverentsil, et riik on väga raskes olukorras ja põhjus on tema sõnul selles, et Lätis on endiselt liiga palju vaktsineerimata inimesi, mis kutsub esile patsientide uputuse haiglates ega anna võimalust osutada teenuseid ülejäänud patsientidele.

Tehes teatavaks põhimõttelise otsuse kehtestada riigis õiguslik erirežiim – erakorraline olukord – rõhutas Kariņš, et nende kolme kuu jooksul tuleb oluliselt ja kiiresti suurendada elanikkonna vaktsineeritust.

Vaktsineerimata inimestele on kavas kehtestada rangemad piirangud:

* Poed ja teised objektid jäävad ligipääsetavaks ainult vaktsineerimis- või koroonaviiruse läbipõdemise tõendiga inimestele. Negatiivsest testitulemusest ei piisa
* Erandiks on esmatarbekaupade poed
* Avalikus sektoris muutub vaktsineerimine kõigile kohustuslikuks
* Vaktsineerimisnõuet laiendatakse ka teatud ametitele erasektoris
* Poodide lahtiolekuaegu piiratakse
* Kaugtööd nõutakse kõigilt, kellel see põhimõtteliselt võimalik on
* Koolid töötavad endisel režiimil, aga maskid on kõigile kohustuslikud
* Huviharidust piiratakse
* Karmistatakse inimeste arvu piiranguid ruumides ning kehtestatakse maskikandmise nõue sõltumata sellest, kas inimene on vaktsineeritud
* Reeglite täitmist hakkavad peale politsei kontrollima ka teised struktuurid.

Küsimusele, kas valitsuse otsused tähendavad seda, et negatiivsed testid kaotavad mõtte ja tervelt inimeselt võetakse ligipääs teenustele, sest teoreetiliselt võib ta Covid-19 põdeda, vastas Kariņš järgmisel: „Vastus on lihtne. Ma olen seda rääkinud kevadest peale. Nii mina kui ka teised ministrid. Ja kõik eksperdid. Ikka ja jälle. Palun minge vaktsineerima, siis ei tule olulisi piiranguid.”