Riigikantselei diginõuniku Marten Kaevatsi tööks oli koos WHO-ga kõik osapooled (ehk ca 194 maailma riiki) omavahel tööle panna, et digitõendid saaks ka päriselt lihtsustada koroonaajal reisimist ning elavdaks seeläbi riikide majandust.

Eile teatas Kaevats oma sotsiaalmeediakanalis, kuidas kolmapäeva hommikul ulatati talle aga koondamisteade. "Ma ei lahkunud vabatahtlikult," sõnab ta.

Kaevatsi sõnul oli ametlikuks põhjuseks eelarve kärped ning et riigikantseleis on toimumas suurem koondamine. "Tegelik põhjus on muidugi mujal, ilmselt seal, et ma pole olnud päris tavapärastesse raamidesse mahtuv riigiametnik ja selles, siiski kohati tihti peaasjalikult vormi ja mitte sisu vaatavas maailmas, ei leidnud lõplikku mõistmist," kirjutab ta.

Millele Kaevats aga vihjab? Koroonaviiruse pandeemia alguses sai ta kokku ühe laua taga mitme WHO eksperdiga, et mõelda välja, kuidas panna kõik 194 erinevat riiki üksteist usaldama ning tehniliselt ühise eesmärgi nimel tegutsema. "See globaalne tervise andmete vahetamise usaldus raamistik kukkus küll seekord läbi, sest WHO on intellektuaalne korruptsioon," kirjutas ta, vihjates siinkohal Ärilehele antud intervjuule, kus kriitika WHO vastu üldse avalikuks tuli.

Kogu vahejuhtum viis Kaevats sõnul olukorrani, kus kolleegid olid närvis ning ka Eesti suursaadik kutsuti Genfis vaibale. Samuti oli tema sõnul riigikantselei kommunikatsiooni juht sunnitud looma riigikantselei „avaliku esinemise juhendi“. Mis on „sobilik“ ja mis ei ole?". Täispikka postitust saad lugeda siit: