Fors MW projekteerib, toodab ja turustab laias valikus metsandus-, põllumajandus- ja ehitusmasinaid. Harjumaal Sauel asuvast tehasest on üle maailma kasutusse saadetud enam kui 18 000 laadurkraanaga metsaveohaagist ja üle 8000 konkstõstehaagise. Ettevõtte kaubamärgid on FARMA ja BIGAB – mõlemad turuliidrid oma nišis.

Ettevõtte peamised turud on Rootsi, Saksamaa, Kanada, Suurbritannia ja Norra ning regulaarne toodete müük toimub ligikaudu 20 riiki üle maailma. Oluliseks saavutuseks peab Fors MW 2021. aastal edasimüüja kaudu Venemaa turule sisenemist. Ettevõttes toodetud masinaid kasutavate klientide profiilid on erinevad: suurtööstustest väikeettevõtjate ja talupidajateni.

Visaduse, kire ja tugevate väärtustega edukaks

„Me loome väärtust läbi selle, et mõistame oma klientide igapäevaseid vajadusi, oleme uusimate toodetega tarbijate lähedal, toetame oskusteabega oma partnereid (edasimüüjaid) ja oskame tõhusalt kogu tootmisprotsessi juhtida,“ räägib Fors MW tegevjuht Ulrica Fors. „Meil on pikk kogemus tootearenduses, tootmises ja turustuses ning turuliidri koha oleme kindlustanud, pakkudes parimat kvaliteedi ja hinna suhet,“ lisab tegevjuht.

AS Fors MW tegevjuht Ulrica Fors

„Fors MW eesmärk on arendada, toota ja müüa professionaalseid, kvaliteetseid, kliendi vajadustele kohandatud tooteid konkurentsivõimelise hinnaga võimalikult laiale turule. Meile on võrdselt olulised kõik meie kliendid alates väikesest erametsamehest ja lõpetades professionaalsete töövõtjatega, kes vajavad suuremat jõudlust,“ selgitab Ulrica Fors. „Fors MW on tänapäeval tootjana üsna ainulaadne, kuna me pole lihtsalt montaažitehas. Projekteerime, valmistame ja koostame toodete ehitamiseks vajalikke osi algusest lõpuni kohapeal ega kasuta allhanget. Et tagada kliendi vajaduste mõistmine, teeme teste reaalsetes olukordades oma talus. See võimaldab meil saada veelgi paremat ülevaadet meie toodete ohutusest, vastupidavusest ja toimivusest,“ tutvustab tegevjuht äri sisu.

„Pakume klientidele täielikku lahendust, pakkudes kõrge kliendiväärtusega tooteid, järelturgu ja teenindust. Pideva täiustamise kaudu püüame ületada klientide ootusi ja luua kasumlikkust, mis on vajalik meie ettevõtte kasvatamiseks ja tööjõu arendamiseks. Usume, et meie töötajatele kasvamis- ja õppimisvõimaluste pakkumine aitab kaasa meie pikaajalisele edule,“ lisab Fors.

Pereettevõte: isa elutöö pärand tütrele

Fors MW asutaja Leif Fors oli elupõline ettevõtja. Nagu ettevõtjate puhul sageli, domineeris Leifis kirg pigem saavutamise protsessi ja vähem lõppeesmärgi suhtes. Tõenäoliselt seetõttu oligi ta laia haardega ärimees ja proovis kätt mitmes teda köitnud valdkonnas: ehituses, kaevanduses, jahikoerte aretuses – nimetades vaid mõnda.

AS Fors MW asutaja Leif Fors

1980. aastate lõpus külastas Leif esimest korda tol ajal veel Nõukogude Eestit. Teda üllatas riigi loodusrikkus ja teisalt jahmatas suur kontrast talle harjumusliku lääne elustandardiga – siin oli puudus kõigest. Leif nägi Eestis palju arenguvõimalusi ja otsustas 1992. aastal rakendada oma oskusteabe tootmisettevõtte loomisesse.

FARMA metsaveohaagis ja laadurkraana
„Ettevõte alustas sellest, et valmistas kõike alates ketassaagidest kuni küünlajalgadeni ja äri edenes vahelduva eduga. Minu huvi metsanduse vastu kannustas ideed teha metsaveohaagis,“ rääkis Leif oma mälestustes. „Ehitasime tehases katsetuste käigus esimese FARMA haagise. Esialgu polnud masina kvaliteet märkimisväärne, kuid selle eest oli seda seadme hind! Esimest korda said erametsaomanikud endale lubada metsaveohaagist ning meie poolt antud panusega läks tootmine ja müük käima. Tänaseks on FARMA üks Euroopa enimmüüdud metsaveohaagiseid. Pakume laias valikus mudeleid, mida saab peaaegu lõpmatult varieerida. Meie fookus on olnud sellel, et hoida toote jaehinda madalal, säilitades samal ajal kõrget kvaliteeti,“ loetles ettevõtte asutaja ja pikaaegne tegevjuht Fors MW toodete eeliseid.
BIGAB kallurhaagis
Praegu on Fors MW edukas ettevõte, kus on sadu töötajaid, tütarettevõtted Rootsis ja Hiinas ning kolm turuliidrit: FARMA, BIGAB ja FARMA-N. Ligi 30 aasta jooksul on nähtud ka raskeid aegu: Eesti majanduskriis 1997. aastal, mis viis ettevõtte äärepealt pankrotti, ja 2006. aasta veebruari öösel lahvatanud tulekahju tehases, mis oli nii ulatuslik, et läks ajalukku kui kõigi aegade suurim tööstuspõleng Eestis. „Kriisid on sageli parimaid õpetajaid – kui sa sealt eluga välja tuled. Need panevad proovile ja õpetavad. Pärast tulekahju tavapärase tootmistöö taaskäivitamiseks oli hädavajalik olemasolevad ressursid koondada ning targalt planeerida ja tegutseda. Tehase taastamine nõudis palju vaeva ja kogesin sel perioodil oma meeskonna suurt pühendumist. Peagi olime taas töökorras ning valmis vastama klientide ja turu nõudlusele. Usun, et oleme leidnud hea tasakaalu tootearenduses: jätkuvalt uuendades ja parendades säilitame toodete põhiomadused ja eelised,“ jagas Leif.

Paraku suri Leif Fors 2015. aasta aprillis, kuid tema kogemus ja elutöö elab ettevõttes edasi ning loob jätkuvalt väärtust. 2019. aastal võttis ettevõtte juhtimise üle Leifi tütar Ulrica Fors. Enne seda oli Ulrica aastatel 2003–2015 Fors MW turundus- ja kommunikatsioonijuht. Võib kinnitada, et Ulrica on oma isa moodi: ta juhib ettevõtet sama kire ja pühendumusega, nagu Leif seda kunagi tegi.

Hooliv tööandja

Ülemaailmne pandeemia on proovile pannud kogu inimkonna. Alates esimesest päevast on Fors MW pingutanud, et hoida viirus oma inimestest ja hoonetest eemal – ning seni on see neil õnnestunud. Pandeemiaperioodil ei ole töötajate haigestumus ületanud 5%, mis on väga hea näitaja, arvestades, et Fors MW on tootmisettevõte, kus enamik inimesi peab töö tegemiseks kohal käima.

Ennetusabinõudena on järjepidevalt kasutusel maskide kandmine tootmisüksuses ja kontoris ning ruumide ja pindade desinfitseerimine mitu korda päevas. Olenevalt tööülesannetest soositakse kaugtöö tegemist.

Kogukonnast hooliva ja vastutustundliku ettevõtluskultuuri kandjana annab Fors MW igal aastal oma panuse Eesti ühiskonnale: annetused on läinud lastekodudele, kodutute varjupaikadele, Saue Lions klubile ja mujale, kus tuge vajatakse.

Fors MW tehas Sauel

„Meie suurim lisandväärtus ühiskonnale on olla õiglane ja avatud tööandja oma töötajatele, kes maksab hea tulemuse eest head palka. Fors MW-s on positiivne ja tervislik töökeskkond. Tänase seisuga pole meil olnud ühtegi tööõnnetust rohkem kui 240 päeva jooksul. See näitab, et meil on turvaline tootmine,“ räägib Ulrica Fors.

„Sel aastal investeerib Fors MW paremasse töökeskkonda üle 300 000 euro. Investeerime uutesse ventilatsioonitornidesse, uutesse valgustitesse kogu tehases, kui mainida vaid paari eesmärki. Selle aasta juunis tutvustasime kõigile töötajatele ravikindlustust väärtusega 1450 eurot inimese kohta, milles sisaldub 500 eurot tasuta hambaravi. Usun, et need investeeringud lähevad õigesse kohta,“ kinnitab tegevjuht.

„Fors MW kasvab ja areneb ning tahame oma meeskonda tugevdada mitme uue talendiga erinevatel ametikohtadel. Otsime oskuste ja kogemustega inimesi, kes on huvitatud karjäärimuudatuse tegemisest. Teie vanus, sugu ega rahvus ei ole meie jaoks oluline, kuid teie suhtumine ja kogemused on tähtsad. Kui see pakkumine tundub huvitav, siis saatke meile oma CV aadressil CV@forsmw.com,“ kutsub Ulrica Fors huvilisi üles võimalusest haarama.

Jaga
Kommentaarid