Elektroonikat müüvad kauplused tunnevad end sel aastal jõulude eel ebakindlalt. Nõudlust on piisavalt, kuid tooteid pole. Jõulukinkide ostmist planeeriv inimene peaks läheneva tarbimispeo ootuses olema halvimaks: klient ei pruugi saada kõike, mida soovib. Ning isegi kui tooteid leidub, võib ootamisele ja kättesaamisele kuluda kaua aega.

Millest siis ikkagi puudus? Kõigest natuke. “See sõltub tootjast ja mudelist. Teatud mudelite telereid pole saada. Samuti on otsas paljude tootjate keskmises hinnaklassis Android nutitelefonid, tolmuimejad, ahjud ja nõudepesumasinad,” loetleb Soomes kodumasinaid müüva poe Gigant’i müügidirektor Niko Sandström.

Samal meelel on Verkkokauppa kommertsdirektor Vesa Järveläinen. "Alati on saadaval mõni nutitelefon, kuid kui soovite kindlat mudelit, teatud värvi ja mahuga telefoni, ei pruugi seda saadaval olla. IPhone osas on juba praegu suuri probleeme – iPhone 11 mudeleid ei paista üldse olevat. Samuti iPhone 12, mida pole eriti saada.”

Lisaks mainib Järveläinen arvutikomponente, enim on puudus videokaartidest. "Mängijate seas on nende järele tõesti suur nõudlus, kuid tooteid lihtsalt pole. Muidugi, sellega oleme juba kaua maadelnud.”

Kõrget nõudlust mõjutab kaks faktorit – koroonaviiruse pandeemia ja majanduse taastumine. “Koronaviiruse pandeemia on vallandanud suure nõudluse, kuna see on pärast rasket perioodi tagasi tulnud. Lühikese ajaga püüame ära teha need tööd, mis eelmisel aastal tegemata jäid,” kommenteeris tehnoloogiatööstuse peaökonomist Petteri Rautaporras.

Nõudlust toetavad ka fiskaalstiimulid

Nõudlusele vastu tulemist takistab probleem, millest on räägitud juba pikka aega – puudus kiipidest. Kui maailm muutub digitaalsemaks, on kiipe vaja igal pool. Tootmisvõimsus ei vasta aga praegu nõudlusele ning napib vajalikke tooraineid.

Kõige enam on puudusega pihta saanud autotootjad, kuid sama probleemiga maadlevad ka teised tööstused. “Kus on elektroonikat, seal on ka pooljuhtplaate. Teatud komponentide kättesaadavuse osas levivad väljakutsed võivad töötleva tööstuse tootmist väga laialdaselt häirida,” lisas Rautaporras.

Siinkohal tasub rääkida Playstation 5 mängukonsoolist, mis tuli müüki eelmise aasta novembris, kuid mõned tarbijad ootavad endiselt eelmisel jõulul tellitud toodet.

“Tõenäoliselt jõulude oodatuim toode,” kirjeldas Järveläinen. “Me teame, et seda ei saa kindlasti nii palju, kui selleks on nõudlust. Üldiselt mängukonsoolide kättesaadavus on ja jääb kehvaks, olgu see siis vana või uus.”

Paljude toodete puhul on tarbija valmis olema paindlik

Sandström toob näite. Paljud sülearvutite tarnijad on väga ebakindlas olukorras. Sarnase toote võib aga leida, kui üks bränd või mudel ei ole kinnisideeks. “Jah, erinevaid arvuteid on alati saadaval, kuid kui soovite kindlat kaubamärki ja mudelit, peate võibolla ootama.”

“Kuid Playstation 5 on hoopis teine asi,” tunnistab Sandström. “Kui seda soovid, siis sellele asendust ei leia.”

Kui paindlikkus ei tule jõulukinkide ostmisel kõne alla, jääb üle kaks võimalust: ootamine või kärmelt tegutsemine. “Peate tegutsema kohe, kui kuskil on toodet müügil. Kõik Playstationi tooted on hetkel tundidega välja müüdud.”

Prognooside kohaselt jätkub puudus kiipidest ka järgmisel aastal. „Paljud tooted on defitsiit globaalsel tasemel. Trend jätkub sellel ja järgmise aasta jooksul ning arvan, et muutub tavaliseks” lisas Järvelainen.

Petteri Rautaporras usub, et kui olukord globaalselt leevendub, muudab see ka Soomes olukorra lihtsamaks. "Soome ei ole erakordselt halvas seisus, kuid ei saa ka öelda, et oleksime keskmisest paremal positsioonil.”