Omniva juhatuse liikme Kristi Undi sõnul tuleb kogu maailma lennutranspordil pärast ülemaailmseid ostupühi toime tulla üüratult suure pakkide hulgaga. See tähendab, et novembris ja detsembris võib saadetiste rahvusvaheline tarne pikeneda.

„Eranditult kõik suured ja populaarsed ostuplatvormid on tänaseks kohandunud Euroopa Liidu käibemaksumuudatustega ning koguvad nüüd maksud juba ostu hetkel. See teeb ostu- ja tarnekogemuse kliendi jaoks oluliselt lihtsamaks ning mugavamaks, kuna paki jõudmisel teeb deklareerimistegevused logistikaettevõte ning klient ei pea lisategevusi tegema,“ selgitas Unt. „Kuna välismaalt ostmine on Euroopa inimestele taas lihtne, siis prognoositakse e-kaubanduse kõrghooajaks taas suuri kasvunumbreid. Seetõttu on tark oma välismaiste tellimustega alustada sel hooajal juba varakult.“

Kui suvel oli rahvusvaheliste saadetiste arv väga madal, siis august ja september näitasid juba taas ligikaudu 20-30% pakimahu kasvu. Rahvusvaheliselt algab pakimahtude tipphetk novembris ning kestab kuni jõuludeni. Sel ajal tuleb Undi hinnangul arvestada juba pikenevate tarneaegadega.

„Näiteks Aliexpressi platvormil lubatakse kauba maksimaalseks tarneajaks 60 päeva. Selle tarneaja puhul võib oktoobri lõpus jõulutellimuste tegija olla juba hiljaks jäänud,“ ütles Unt. „Hetkel tasub aga Aliexpressi platvormilt Eestisse tellimise puhul eelistada AliExpress Standard Shipping tarneteenust, mille puhul kasutatakse kõige otsemaid tarnekanaleid.“ Omniva sõnul on näha, et selle tarnevalikuga jõuavad mõned saadetised Hiinast Eestisse kohati lausa pooleteist nädalaga.

Lisaks Aasia e-poodidele püsivad jätkuvalt populaarsete ostukohtadena ka suured Euroopa e-poed nagu näiteks Asos ja AboutYou. „Kuigi paljud tunnevad esimest pigem Ühendkuningriigi ostuplatvormina, siis on Asos loonud kaubalaod ka Euroopa pinnale ning eurooplaste ostud tarnitakse Euroopa Liidu siseselt. Nii puudub nende platvormide puhul täiendav deklareerimis- ja maksukohustus,“ selgitas Unt.

Tippkuudel saabub välismaalt Eestisse ligikaudu üle poole miljoni saadetise, seejuures populaarseim ostukoht on jätkuvalt Hiina. Omniva sõnul toimetatakse Eestisse jõudnud ja tolliprotseduurid läbinud rahvusvahelised saadetised klientideni mõne päeva jooksul ning tarneviivitusi Eesti pinnal pole põhjust karta.