Selle aasta lõpuks plaanitud 90 miljonit uut iPhone’i mudelit tootva ettevõtte aktsiad langesid tund pärast teadaannet turgudel 1% ulatuses 140,08 dollarini. 13. oktoobri kell 15:50 seisuga on ühe Apple Inc aktsia väärtus 141,51 dollarit, mis tähendab, et ööpäevaga on aktsia pisut tõusnud.

Ettevõte teatas oma tootjatele, et ühikute arv on väiksem, sest tehnoloogiagigandi kiibitarnijad, sealhulgas Broadcom Inc (AVGO.O) ja Texas Instruments (TXN.O) näevad kõvasti vaeva komponentide tarnimisega.

Texas Instruments tarnib Apple’ile osasid, millest valmistatakse kuvareid. Broadcomilt võrguühenduseks kasutatavaid komponente ja kiipe (wireless components). OLED-ekraani toitev kiip, mida Texas Instruments uusimate iPhone’de tootmiseks ettevõttele tarnib, ongi üks näide nendest komponentidest, millest on maailmas puudus.

Ülemaailmne kiibipuudus, sealhulgas komponentide ja toorainete, näiteks substraatide puudus, survestab tööstusharusid alates autodest kuni elektroonikani, mistõttu näiteks paljud autotootjad peatavad tootmise ajutiselt.

Kõigest on natukene puudus

Ärileht kirjutas täna veel sellest, kuidas suurenenud nõudlus ja ülemaailmne kiibipuudus on tühjendanud Soome suurte elektroonikapoodide riiulid.

Elektroonikat müüvad kauplused tunnevad end sel aastal jõulude eel ebakindlalt. Nõudlust on piisavalt, kuid tooteid pole. Jõulukinkide ostmist planeeriv inimene peaks läheneva tarbimispeo ootuses olema halvimaks: klient ei pruugi saada kõike, mida soovib. Ning isegi kui tooteid leidub, võib ootamisele ja kättesaamisele kuluda kaua aega.

Millest siis ikkagi puudus? Kõigest natuke. “See sõltub tootjast ja mudelist. Teatud mudelite telereid pole saada. Samuti on otsas paljude tootjate keskmises hinnaklassis Android nutitelefonid, tolmuimejad, ahjud ja nõudepesumasinad,” loetleb Soomes kodumasinaid müüva poe Gigant’i müügidirektor Niko Sandström.