Valitsus vajab enne meetmete lõplikku otsustamist kinnitust ka konkurentsiametilt, kas meetmed on sellisel kujul teostatavad, vahendab ERR.

Meetme esimeses pooles soovib valitsus tänavu oktoobrist kuni tuleva aasta märtsini hüvitada pool võrgutasust.

"Meie kindel soov on vähese sissetulekuga inimestele, leibkondadele kompenseerida hinnatõusu energiakandjate osas, mis on toasoe, elekter ja gaas," ütles Keskerakonna esimees Jüri Ratas "Aktuaalsele kaamerale".

Teise osana meetmest plaanib valitsus maksta kohalike omavalitsuste kaudu täiendavat toetust väikese sissetulekutega peredele. See peaks mõjutama ligikaudu 72 000 leibkonda.

Ühe võimaliku meetmena oli arutluse all ka käibemaksu langetamine, kuid selles kokkulepet ei saavutatud.

Opositsioonilise Isamaa poliitik Urmas Reinsalu kritiseerib sotsiaalmeedias, et valitsuse ettepanekus on rida suuri probleeme. "Esiteks, võrgutasu kompenseerimine on ette nähtud vaid kuueks kuuks. Teiseks, võrgutasu ei ole seotud elektri hinnaga ehk kompenseerimine ei arvesta võimalikku elektri hinna tõusu. Ja kolmandaks kavatseb valitsus üksnes teatud ühiskonnarühmale hüvitada mingis ulatuses sotsiaaltoetusena omavalitsuste kaudu gaasi, kütte ja elektrihinnatõusu," arutleb ta.

Reinsalu leiab, et see pole õige tee. "Ausam oleks kõiki tarbijaid madalamalt maksustada ja säästa inimesi toetuste taotlemisest eraldi avaldustega."