Eile õhtul tuli teatavaks info, et valitsus plaanib märtsini langetada elektri võrgutasu poole võrra ja pakkuda toetust vähese sissetulekuga leibkondadele.

See aga mõistetavalt tähendab raha riigi rahakotist. Majandus- ja taristuminister Taavi Aas sõnas, et praegu on täpseid summasid keeruline öelda, sest muutuvaid faktoreid on palju, alustades elektrihinna muutusest, tarbimisest või kui paljud üldse hüvitist taotlevad ning millises mahus arveid kompenseeritakse. Seega saab rääkida tema sõnul üksnes suurusjärkudest.

Tema sõnul näitavad esialgsed arvestused, et kui kompenseerida kodutarbijatele pool võrguteenuse kulust perioodil oktoobrist uue aasta märtsini, tuleks riigieelarvest maksa ligi 38 miljonit eurot. Kui aga kompenseerida pool võrgutasust kõigile tarbijatele, oleks kulu praeguste arvutuste kohaselt umbes kaks korda suurem.

"Kui rääkida hinnatõusu osalisest kompenseerimisest kõigile alla suhtelise vaesuse piiril elavatele leibkondadele, jääks aastane kulu esmaste arvutuste kohaselt 1015 miljoni euro vahele," tõdeb Aas.