„Nagu EKRE toetajad täna, nii uskusid ka Savisaare toetajad vääramatult kõike, mida Savisaar tegi või ütles. Ja see polnud kuidagi ratsionaalsusega seotud, vaid oli siis ja on ka praegu puhas emotsioon.

Keskerakond ja EKRE on kohad omavahel ära vahetanud," kirjutab Villmann. „Näiteks nii nagu Savisaar kunagi, nii ka EKRE tänasel päeval räägib ainult oma valijast. Oma valija eest seismisest. Miskipärast ükski teine erakond ei taha või ei suuda rääkida OMA valijast. Kes räägib Eestist, kes väärtustest...

"Ta jätkab: „Veel üks huvitav fakt, nii mõnelgi erakonnal on oma lapsesuu, võib isegi öelda oma koomikud või tolad, kes on küll populaarsed, aga samas pole piisavalt tõsiseltvõetavad. Erakonnad kasutavad neid inimesi oma äärmuslikemate ideede testimiseks või skandaalide ülespuhumiseks, et kiirelt tähelepanu võita. Sest poliitikas on kasulik nii negatiivne kui positiivne tähelepanu, peaasi, et nimi õigesti kirjutataks.

Reformil oli selleks Igor Gräzin, Keskerakonnal aga terve trobikond koomikuid - alates Aivar Riisalust, siis loomulikult Viktor Vassiljev, Heimar Lenk, paljud meist mäletavad Märt Sultsi jaburaid reklaame, Jaanus Karilaid. Nüüd on Jaanus Karilaid üks tõsisemaltvõetavaid Keskerakonna poliitikuid, aga ka koomikute epitsentri on Keskerakonna käest haaranud endale EKRE - Kalle Grünthal, Anti Poolamets, Urmas Espenberg. Erakondade rollid vahetuvad."

Lõbusamate näidete leidmiseks läheb Villmann erakondade ülese jutu juurest üksikisiku tasandile. „Siin saab õnneks ka natuke nalja. Pole saladus, et poliitiku valimisringkonnas on kõige suurem konkurent mitte teise erakonna poliitik, vaid ikka oma erakonnast. Sest võisteldakse ju oma erakonna pooldajate häälte nimel ja neid on piiratud hulk. Seetõttu on mõned poliitikud valinud erakonna peajoonest vähem või rohkem eristuva tee," selgitab ta.

„Näiteks võib tuua Keskerakonna kandidaadi Maksim Volkovi, kes palub ristmikul oma plakatit mitte vaadata. Isamaa kandidaat Tavo Kikase tekst kuulutab: „Rabav Rapla ja kõvad kandid!", mida iganes see ka tähendab. Reformierakonna kandidaadid Tõrvas lubavad teha kino. Ok, kui plakatit lähemalt uurida, siis lubatakse teha kino korda. Ja Urmas Paet Nõmmel eristub küll väikeses kirjas, aga armsa sõnumiga: „Igavene nõmmekas!"

Täiesti pöörase valimisfilmi on vändanud EKRE kandidaat Mattias Aabmets, see on ikka täielik kosmos. Aga meeldejääv. Kas paneb valima, see on juba iseküsimus. 17. oktoobril saame teada."

Villmanni pikka ja põhjalikku analüüsi käimasolevast valimiskampaaniast saab lugeda TULI portaalist.