Möödunud nädalal saavutatud kokkuleppe järgi läheb kõigile tarbijatele suunatud elektri võrgutasude ajutine alandamine poole võrra riigile maksma umbes 75 miljonit eurot, kohalike omavalitsuste vahendusel vaesemale elanikkonnale elektri ja gaasi hinnatõusu kompenseerimine veel täiendavalt 20 miljonit eurot, vahendab ERR.

Arutluse all oli ka käibemaksu alandamise idee, ent see jäeti kõrvale kui keeruline ja aeganõudev, nagu sõnastas keskerakondlasest majandus- ja taristuminister Taavi Aas. Nüüdseks on Keskerakond aga ümber mõelnud.

"Kõige tõhusam meede, mis võiks aidata nii eratarbijaid kui ka ettevõtjaid, oleks ajutiselt käibemaksu langetamine nii kaugkütte arvetel kui ka elektril ja gaasil," kommenteeris Keskerakonna juhatuse liige Erki Savisaar.

Ta lisas, et soovi korral suudaks riigikogu vajalikud seadusemuudatused paari nädalaga ära teha.

Peaministriparteile tuleb oma koalitsioonipartneri täiendav algatus aga üllatusena. "No minu teadmine vähemalt selle ajani, kuni te praegu ütlete, oli see, et meil on need asjad kokku lepitud. Ma ei tea, et need asjad muutunud oleksid. Ma arvan, et me peame vaatama siin kompleksselt ja selline võidu ülepakkumine ei ole võib-olla kõige mõistlikum," hindas riigikogu Reformierakonna fraktsiooni esimees Mart Võrklaev.

Ärileht on varasemalt kajastanud, et omapoolse lahenduse pakkus ka opositsioon, täpsemalt Isamaa. Riigikogu riigieelarve kontrolli erikomisjoni esimehe Urmas Reinsalu, teaduste akadeemia energeetikakomisjoni esimehe Arvi Hamburgi, riigikogu majanduskomisjoni aseesimehe Sven Sesteri ja omanike keskliidu esimehe Priidu Pärna sõnul tuleks energia hinnatõusu vastu samuti astuda maksualandusega. "Meie ettepanek seoses energia hinnahüppega on langetada gaasi, elektri ja toasooja käibemaksu hinnašoki perioodiks 20 protsendilt 9 protsendile. Nimetatud energialiikide kasutajad maksid 2019. aastal ligi 260 miljonit käibemaksu."