83,5 miljoni dollari suuruse võlakirjamakse pidi Evergrande tasuma algselt 23. septembril. Peale võlakirjamakset tõusis ettevõte aktsia 4.7%. See pakub ajutist kergendust maailma enim võlgu olevale arendajale, andes talle rohkem aega varade müümiseks ja raha kogumiseks, et tasuda laenuandjatele ja tarnijatele.

Bloombergi hinnangul hakkab kokkukukkumise äärel oleva Evergrande aeg otsa saama. Koduostjad, investorid ja analüütikud on juba mitu kuud oodanud Hiina reguleerivate asutuste otsuseid Evergrande kohta. Keskpank ütles 15. oktoobril, et riskid on kontrollitavad, kuid seda usuvad vaid vähesed.

Läbikukkunud katse suuri võlgu tasuda oli plaan müüa pool enda kinnisvarateenustega tegelevast tütarfirmast väärtusega 2,6 miljardit dollarit. Ettevõtte sõnul vähendas tütarfirma müügi läbikukkumine võimalusi, et nad suudavad suurt laenukoormat vähendada.

Paljud investorid kardavad, et ametivõimudel hakkab eluasemeturu päästmiseks vajalik aeg otsa saama. Peamine murekoht on see, et Evergrande ja teised kinnisvaraarendajad ei saa valmis kinnisvara, mille eest on kliendid juba eelmüügis tasunud. Ainuüksi Evergrande on müünud 1,4 miljonit korterit, mida pole veel ehitatud. Võttes arvesse, et Hiina eluasemeturg ja majanduskasv on nõrgad, võib sellel olla laastav efekt majandusele, vahendab Bloomberg.

Bloombergi sõnul on laenumakse näol tegu ajutise leevendusega, sest Evergrandel on veel 305 miljardit dollarit tasuda. Kinnisvara ja sellega seotud tööstusharud moodustavad Hiina SKP-st 30%, kuid Hiina pangandusregulaator lükkas tagasi väited, et Evergrande ümbritsev kriis võib oluliselt mõjutada kogu sektorit.

Evergrande suutis tekitada võlgade tasumiseks vajaminevat kapitali läbi kinnisvara eelmüügi. Kapitalikulud ja maa ostmine vähenesid septembris 3,5% võrdluses aastaga 2020. Kinnisvara hinnad langesid septembris, mis on esimene langus pärast aastat 2015.