PTA kalapüügi- ja turukorralduse osakonna juhataja Kaija Uuskami sõnul võeti septembris proov tootest "Ondoliva extra virgin olive oil".

„Kuna proovi tulemusi arvestades pole ONDOLIVA EXTRA VIRGIN OLIVE OIL 500ml (päritolumaa Hispaania, partii L15629 155, parim enne 29.03.2023) puhul tegemist ekstra neitsioliiviõli kategooriale vastava tootega, vaid madalama neitsioliiviõli kategooriaga. Tegemist on pettusega ja tarbijate eksitamisega, mistõttu kohustati ettevõtet kõnealuse õli turustamine lõpetama, teavitama tarbijaid nõuetele mittevastavast õlist ja võimaldama toote kauplusesse tagastamine,“ selgitas Uuskam.

Tarbijad saavad nimetatud partiinumbriga oliiviõli tagastada kaupluseketti, kust see osteti. „Tagastada võib ka juba avatud, osaliselt või täielikult kasutatud oliivõli vastavast partiist. Juhul kui tarbijatel tekib probleeme oliivõli tagastamisega, palume sellest ametit kindlasti teavitada,“ rõhutas Uuskam.

Ettevõtte kinnitusel on ta peale tulemustest teadasaamist peatanud vastava partii oliiviõli turustamise ning alustanud mittevastavaks osutunud toodete tagasikutsumist. Amet teavitas järelevalvetulemustest ka tootjariigi pädevat asutust, kes tegeleb juhtumiga tootja juures.

Oliiviõli hind on teatavate omaduste tõttu teiste taimeõlidega võrreldes suhteliselt kõrge. Seda silmas pidades on oliiviõli suhtes sätestatud turustusnormid. Õlide etiketil peavad olema ka õlikategooriat käsitlevad andmed, näiteks ekstra neitsioliiviõli puhul „kõrge kvaliteediga mehhaanilisel teel esimesel pressimisel oliividest saadud õli” või neitsioliiviõli puhul „mehhaaniliselt esimesel pressimisel oliividest saadud õli”.