Kallim, aga odavam

Ehkki tuntud tootjate kvaliteetsed arvutid on kohe välja ostes kallimad, tasub ettevõttesse arvutite soetamisel vaadata ostuhinnast kaugemale ning võtta arvesse ka haldus- ja hoolduskulusid. Teisisõnu tuleks arvestada kogukuluga – nii lühikeses kui pikas perspektiivis seadme elukaare jooksul esinevate kuludega.

„Hiljutisest Forresteri uuringust selgus, et kui võtta arvesse kolme aasta riist- ja tarkvarakulud, on seadme kogukulu Maci arvutite puhul ligi 50 eurot väiksem kui võrdväärse PC puhul – hoolimata sellest, et Maci ostuhind on 560 euro võrra kallim kui sarnasel keskklassi äriarvutil,“ rõhutab Apple’i riistvarasüsteemide insener Andrei Mikhailov. „Võrreldes sarnase funktsionaalsusega seadmetega on ostuhind sama, ent hoolduskulu soodsam, seega on sääst pikas perspektiivis veelgi suurem.“

Ta lisab, et seadmeid valides võiksid ettevõtted arvesse võtta ka seadmete jääkväärtust ehk seda, mis on seadme turuhind sel hetkel, kui on aeg see maha müüa. Üldiselt vahetavad ettevõtted seadmeid iga kolme kuni viie aasta tagant – sellises vanuses Apple’i seadmete väärtus on märgavalt kõrgem kui teiste tootjate sarnastel seadmetel. Lisaks ostavad mõned pakkujad kasutatud arvutid ise tagasi, nii ei pea ettevõtted seepärast muretsema ja saavad oma kulusid kergemini planeerida.

Kvaliteetsemad seadmed sama kuutasu eest

Telia ärikliendi kaubamüügi ja finantseerimise juhi ning Green IT tegevjuhi Erik Ellami sõnul annab seadme kõrgem jääkväärtus täiendava eelise neile, kes otsustavad seadmed rentida, mitte välja osta. „Seadmete kõrgem jääkväärtus võimaldab meil pakkuda kliendile soodsamaid kuumakseid,“ selgitab Ellam. „Ent oluline on silmas pidada, et kõigi tootjate seadmete väärtus ei säili võrdväärselt – tuntumate kaubamärkide puhul kipub jääkväärtus olema kõrgem.“

„Hinnaerinevuse loob tegelikult järelturu nõudlus – näiteks Apple’i seadmed on järelturul kõrgemalt hinnatud. Seetõttu võimaldab rendimudel kasutada kallima hinnaklassi seadmeid odavama hinnaklassi seadmetega võrdse kuutasu eest, mis võiks olla oluline argument iga ettevõtte jaoks,“ kinnitab Ellam. „Telia ärikliendile on MacBook Pro kuutasu sama, mis näiteks ostuhinnas oluliselt odavama Windows PC oma,“ selgitab Ellam. Ent ta rõhutab, et kindla tootja eelistamise asemel tasub mõistagi esmalt töökoha profiili lõikes hinnata, millist arvutit töötaja efektiivseks tööks vajab.

Seadmete rent või kuutasuline teenus on tihtipeale rahaliselt soodsam ka seetõttu, et aitab vältida nii-öelda peidetud kulusid, nagu seadmete vananemisest ning rikete ja seisakute kasvust tulenev töötajate rahuolu ja produktiivsuse vähenemine.

Lisamure: mida teha vanade seadmetega?

Ühel hetkel vananeb iga seade ja lõpuks on käes aeg seadmepargi uuendamiseks. Seejuures otsustab iga ettevõte ise, mida oma vanade seadmetega teha, ja lähenemised on üsna erinevad. Nii mõnedki otsustavad arvutid oma töötajatele kas anda või pakuvad neile võimalust seadmed turuhinna eest välja osta, teised soovivad aga seadmed hoopis turul maha müüa. On ka neid, kes hoiustavad seadmeid laos või saadavad need taaskasutusse.

„Rendimudeli eeliseks on ka keskkonnasäästlikkus – sel juhul hoolitseme seadmete elukaare pikendamise eest meie, taaskasutades seadmeid veel mitu elutsüklit, samas kui välja ostetud seadmed võivad tihti jääda nii-öelda sahtlisse seisma,“ kinnitab Ellam. „Keskkonnasäästlikkus saab olema oluline igale ettevõttele, seepärast on tähtis kasutada kvaliteetseid seadmeid tuntud tootjatelt, kes on keskkonnajälje vähendamise eest hoolitsenud juba seadmete tootmisel. Kvaliteetne toode tekitab vähem elektroonikajäätmeid ka Eestisse jõudes.“

Ent igal juhul tähendab vanade seadmetega tegelemine ettevõttele lisakohustust, millele kulub töötajate väärtuslik aeg. „Kuutasulise teenuse korral hoolitseb kõvaketaste ja mälude andmetest puhastamise eest teenusepakkuja – nii ei ole ettevõtetel ohtu, et kõvaketastele alles jäänud andmed satuksid valedesse kätesse,“ rõhutab Ellam.

Jaga
Kommentaarid