2020. aastal moodustasid naised Euroopa 2,7 miljonist IT-töötajast vaid 17%. Kõige vähem naisi on IT-sektoris EL-i riikidest hõivatud Lätis: neid on ligi 17 korda vähem kui meessoost kolleege.

Kõigist Euroopa riikidest oli enim IT-alal töötavaid naisi registreeritud Serbias ja Taanis (keskmiselt 33%), samuti Kreekas (30%), Islandil (ligi 29%) ja Küprosel (27,5%).

Eesti IT-ettevõtte RIA.com Marketplaces juhatuse esimehe Artem Umanetsi sõnul ei hinnata paljudes Euroopa riikides endiselt naisi infotehnoloogia vallas piisavalt.

„Paljud riigid otsivad uusi IT-spetsialiste, meelitavad ja mõtlevad välja erinevaid nippe välismaalastele. See on suur probleem nii Balti riikides kui ka Euroopas tervikuna. Turud arenevad, vajadus uute spetsialistide järele kasvab. Kust aga uusi IT-spetsialiste leida? Minu jaoks on vastus selge - peame kaasama sektorisse rohkem naisi, nagu tehakse Taanis ja Islandil. Eesti on hetkel õigel teel, mida ei saa öelda Läti kohta," ütleb Artem Umanets Ukrainas edukat äri ajavast Eesti ettevõttest RIA.com Marketplaces.

Üldist infotehnoloogia valdkonna personalipuudust saab tema sõnul lahendada tiimide komplekteerimisega, milles on võrdselt esindatud mõlemast soost spetsialistid. „Naiste arvu suurendamine töökohal ei aita mitte ainult lahendada IT-talentide puudust, vaid paljude uuringute kohaselt tõstab ka organisatsioonide efektiivsust. Tööjõupuuduse probleemi lahendamiseks peavad ettevõtted lõpetama eelarvamused talendiotsingu osas ning hakkama IT-alal muutma oma suhtumist naiste palkamisse ja edutamisse," ütles Umanets ja lisas, et tüdrukute IT-alale kaasamist tuleks alustada juba koolist.

Artem Umanets ütles veel, et Ukrainas, kus ajab oma edukat äri Eesti ettevõte RIA.com Marketplaces, kasvab naiste arv infotehnoloogia vallas väga kiiresti.

„Viimase viie aastaga on Ukraina IT-s naisspetsialistide arv viiekordistunud. Nüüd on selles riigis üle 200 000 IT-spetsialisti ja veerand neist on naised. See on umbes 50 000 inimest! Ukraina on võtnud hea kursi ja ma arvan, et paljud ELi riigid peavad temalt selles osas eeskuju võtma.

Eesti ettevõte RIA.com Marketplaces OÜ haldab suurimat Ukraina automüügiportaali AUTO.RIA.com ja juhtivat Ukraina kinnisvaraportaali DOM.RIA.com. Alates 2018. aastast on ettevõte Eesti e-kaubanduse liidu liige ning alates 2020. aastast Eesti Infotehnoloogia ja Telekommunikatsiooni Liidu ITL liige.

Juba teist aastat järjest kuulub ettevõte Gaselli TOP-i reitingusse kui üks kiiremini kasvavaid Eestis. AIM Grupi 2019. aasta 2019 Global Classified Annual Report aastaaruande kohaselt on RIA.com Marketplaces OÜ maailmas 23. kohal. Sõltumatute portaalide seas on ettevõte maailmas viiendal kohal. Rahvusvaheline krediidiinfoettevõte AS Creditinfo Eesti andis tänavu RIA.com Marketplaces OÜ-le auhinna "Eesti edukas ettevõte 2015-2020".