Facebooki värskelt ümbernimetatud emafirma Meta tehisintellekti alane asepresident Jerome Pesenti teatas eilses blogipostituses, et Facebooki süsteem suletakse lähinädalatel osana „ühest suuremast üleminekust näotuvastuse kasutamisel tehnoloogia ajaloos”, vahendab Financial Times.

„Näotuvastustehnoloogia koha pärast ühiskonnas on palju muresid ja järelevalveorganid pole endiselt jõudnud anda selgeid reegleid selle kasutamise kohta,” ütles Pesenti. „Selle jätkuva ebakindluse tõttu usume me, et näotuvastuse kasutamise piiramine kitsa hulga juhtumitega on asjakohane.”

Facebook kustutab miljardi kasutaja ehk umbes kolmandiku igapäevaste aktiivsete kasutajate näoskaneerimisandmed, tehes sellega lõpu näiteks sellele, et kasutajat teavitatakse automaatselt, kui ta on teiste kasutajate postitatud fotodel või videotes, ning ei pakuta enam, keda võiks fotodel ja videotes „täägida”.

Järelevalveorganid on sotsiaalmeediavaldkonnas üha enam kodus ning rõhutavad privaatsust, andmekaitset ja muid muresid, kuigi seadusandlus on erinevates riikides ebaühtlane.

Facebook teatas, et jätkab näotuvastustehnoloogia kasutamist teatud juhtudel, näiteks identiteedi kontrollimisel ja lukustatud kontode avamisel. Facebook teatas, et uus tehnoloogia, mis lubab näotuvastusandmeid säilitada nutitelefonis või sülearvutis, mitte tsentraliseeritud andmebaasides, võib olla tulevikus „eriti väärtuslik”.