Tarbijahinnaindeksi muutus võrreldes eelmise aasta sama kuuga oli viimati 7% või suurem 2008. aasta detsembris, mil see oli samuti 7,0%

Mulluse oktoobriga võrreldes olid kaubad 6,0 ja teenused 8,9 protsenti kallimad.

Statistikaameti juhtivanalüütik Viktoria Trasanovi sõnul mõjutasid tarbijahinnaindeksit eelmise aasta oktoobriga võrreldes kõige rohkem transpordiga seotud hinnamuutused, mis andsid kogutõusust veidi üle kolmandiku.

"Bensiin oli 25,5 ja diislikütus 40,4 protsenti kallim, sõiduvahendid kallinesid 12,4 protsenti, millest omakorda 60 protsenti andis kasutatud autode hinnatõus," lausus Trasanov.

Eluasemega seotud hinnamuutuste mõju kogutõusule jäi napilt alla kolmandiku. Kodudesse jõudnud elekter oli 41,4, torugaas 52,4 ja üür 11,7 protsenti kallim.

Toidukaupadest olid möödunud aasta oktoobriga võrreldes enim kallinenud kartul (61,9 protsenti), väherasvane piim (13,5 protsenti) ja värske kala (13,1 protsenti).

Septembriga võrreldes mõjutas tarbijahinnaindeksit enim kodudesse jõudnud elektri 19-protsendine hinnalangus, millest kaks kolmandikku tõi kaasa valitsuse otsus kompenseerida jaotusvõrguettevõtete kaudu kõigile tarbijatele 50 protsenti võrguteenuse tasust. Suurem mõju indeksi muutusele oli veel mootorikütuse hinnatõusul, kus diislikütus kallines kuuga kaheksa ja bensiin 6,1 protsenti.