Euroopa Liit uurib viise, kuidas sanktsioneerida ning musta nimekirja kanda kolmandate riikide lennufirmasid, kes osalevad aktiivselt inimkaubanduses,” ütles Euroopa Komisjoni president Ursula von der Leyen esmaspäeval pärast seda, kui inimesed üritasid tormijooksuga Poola piirile tungida, teatab EUObserver.

“Kaks EL-i ametnikku, Josep Borell ja Margaritis Schinas, sõidavad riikidesse nagu Armeenia, Egiptus, Iraak, Jordaania, Liibanon, Türgi ja Araabia Ühendemiraadid, et sundida neid peatama inimeste lennutamist Minski,” lisas von der Leyen.

Suurema osa inimeludega “kaubitsemisest” toimub läbi Valgevene lennufirma Belavia kaudu, mis on EL-is juba keelustatud.

Minski lennujaama andmetest selgus teisipäeval, et Türgi riiklik lennufirma Turkish Airlines jätkab endiselt migrantide lennutamist Istanbulist Minskisse. Migrante lennutavad lisaks Araabia Ühendemiraatide lennufirma FlyDubai ja Süüria ettevõte Cham Wings.

Von der Leyen esitas oma ähvarduse pärast seda, kui mitusada peamiselt Kurdist pärit inimest üritasid läbi murda Valgevene ja Poola piiril asuva Kuźnica piiriületuspunkti lähedal asuvast traataiast.

Sotsiaalmeedias levivad postitused sellest, kuidas Poola ja Valgevene piirile on kogunenud suur grupp migrante. Sündmusi jälgitakse murelikult ka teistes Euroopa Liidu riikides, kes jagavad Valgevenega riigipiiri. Poola piirivalvurid tõrjuvad migrante veekahurite ja pisargaasiga ning võimude teatel on piiril ligemale 4000 migranti.