Kui järelturu tõus ka USA turul kauplemise avanedes püsib, on tegu aktsia jaoks uue hinnarekordiga. Doordashi turuväärtus tõusis sellega 65 miljardi dollarini (56,2 miljardit eurot), kuigi ettevõtte pole seni ühtegi aastat kasumiga lõpetanud ning ka viimaste aastate kasum on analüütikute ootustele alla jäänud.

Võrdluseks, 56,2 miljardit eurot on väärt 10 korda rohkem, kui kõik Tallinna börsil kauplevad ettevõtted, 56 korda kallim kui Enefit Green ning 40 korda kallim kui LHV Group.

Tehingu jõustudes oleks tegu Euroopa toidukulleriturul seni kalleima ülevõtmisega, kirjutab Financial Times. Ettevõte plaanib väljaande sõnul ühtlasi kinnitada 400 miljoni dollarilise investeeringu Berliinis baseeruvasse toidurakendusse Flink.

Tehing kuulutab toidukulleri rakendustele külma sõja saabumist, ütles Barclays’i analüütik Ross Sandler Financial Timesile, viidates tehingutele, kus turu suured tegijad on hakanud väikseid, kuid kiiresti arenevaid rivaale ära ostma. Kui kasv on sektoris suur, siis kasumit veel näha pole.

Eelmisel aastal teatas Euroopa ettevõte Just Eat Takeaway, et ostab Chicagos põhineva Grubhubi ning Uber teatas ettevõtte Postmates ostust. Praeguseks on mõlemad tehingud lõpule viidud.

Koduturult USAst laienes DoorDash esimest korda välja 2019. aastal, mil siseneti Austraalia turule ning kõige hilisem uus turg oli Jaapan. Kui Ühendriikides on ettevõtte kasv tulnud orgaaniliselt, siis Euroopasse sisenemiseks on ettevõte seni võimalust otsinud, vahendab Bloomberg.

“Doordash jõudis rahvusvahelise laienemiseni pigem hilja,” ütles Bloombergile D.A. Davidsoni analüütik Tom White. “Kuid ka USA turule siseneti pigem hilja ja saavutati edu, seega ära iial ütle iial.”

Käive on kerkinud kiiresti, kuid kasumit pole

Käibe kasv on DoorDashil olnud võimas ning koroonapandeemia on siin abiks olnud. 2020. aasta käive kerkis 2019. aastaga võrreldes 226% 2,89 miljardi dollarini. Mulluse aasta kahjumiks kujunes aga 461 miljonit dollarit. Viimase viie kvartali jooksul on kasvukiirus ühtlasi vähenenud.

Enne uudist Wolti omandamisest polnud analüütikud Doordashi aktsia osas küll liialt positiivselt meelestatud. Analüütikute konsensuslik hinnasiht oli 205 dollari peal, mis tähendanuks ligi 7% tõusuruumi. Kokku 25 analüütikust soovitasid 13 aktsiat hoida, 8 osta ning 4 andsid aktsiale tugeva ostusoovituse.

Wolti ost toob analüütikute ootustesse nüüd aga muutuse, sest Doordash pääseb ligi 22 uuele riigile ning tegutseb peale tehingut turgudel, kus on kokku üle 700 miljoni inimese.

Kullerteenuste väärtuse kasv viitab samas suurele mullile, kirjutab The Economist. Investorite poolt subsiteeritud ärimudel lõi kasvu toetamiseks absurdse olukorra, kus pizzarestoran sai läbi DoorDashi tellida iseenda soodushinnaga toitu, mille eest Doordash restoranile seejärel täishinda maksis. Sektor jätkab samas kasvu ning lootus ja haip kestavad The Economisti sõnul seni, kuniks raha on odav ja kapital sisuliselt tasuta.

Tehingu käigus väljastab DoorDash uusi aktsiaid hinnaga 206,45 dollarit aktsia kohta.Tehing peaks jõustuma järgmise aasta esimeses pooles.

Doordash jõudis börsile 2020. aasta detsembris ning lõpetas esimese kauplemispäeva 86% 102 dollarilisest IPO hinnast kõrgemal.