"Tänases turuolukorras kaitseb koduostja huve kõige paremini võlaõiguslik kokkulepe ehk notariaalne müügileping," rõhutas LVM Kinnisvara juhatuse liige Ingmar Saksing. "Samamoodi tuleks hoolega üle lugeda ka lepingust taganemise punkt, mida tavaliselt peetakse pigem teoreetiliseks."

Saksingu kinnitusel ületab täna valmivate kodude turuhind kunagisi broneerimishindu nii palju, et arendajal võib tekkida surve tühistada broneeringud, tagastada broneerimistasu ja müüa kodud maha tänase turuhinnaga.

„Selleks sunnib eelkõige paratamatus, sest ehitushindade 40-protsendilise aastakasvuga polegi võimalik tunamullu kokku lepitud hindadega maja valmis saada,“ selgitas ta. "Tavaline broneerimisleping tagab, et teatud aja jooksul arendaja ei müü su kodu kellelegi teisele, kuid ei kohusta arendajat seda kindlatel tingimustel just broneerijale müüma.“

Broneeritud kodust ilmajääjale on broneerimistasu tagastus tavaliselt väike lohutus, sest Saksingu sõnul ei kata see enam samaväärse kodu ostmise kulusid. "Lisaks on inimene sageli sõlminud kokkuleppeid eelmise kodu osas ja seadnud enda elu arvestusega, et saab kindlal kuupäeval uude koju kolida," lisas ta.

Sarnaseid juhtumeid, kus projekt tühistatakse ja broneeringuraha tagastatakse, on Saksingu kinnitusel juba ka olnud. "Seetõttu on projektid, kus kopp maas ja ehitus käib, täna juba kõrgemas hinnas kui projektid, kus muru veel kasvab," sõnas ta.