Levitajatel ja meditsiinitöötajatel, kes tunnevad ära pildil toodud pakendi, tuleb sellise testi levitamine ja kasutamine viivitamatult lõpetada ning korraldada testide tagasikutsumine ja tagastamine. Professionaalsed kasutajad, kelle valduses see test on, ei tohi selle testiga teenust osutada.

Nõuetele mittevastav kiirtest

Nõuetele vastav kiirtest


Terviseameti meditsiiniseadmete osakonna juhataja Tagne Ratassepp ütles, et mittevastavust on lihtne tuvastada, sest testil puudub CE-märgis. „Märgise saab tootja seadmele paigaldada alles pärast seda, kui Euroopa Liidus kehtivad nõuded on täidetud,“ lisas ta.

Ratassepp rääkis, et terviseamet on testide maaletoojat pakendi nõuetele mittevastavusest teavitanud. Testide maaletooja on omakorda ametile kinnitanud, et ettevõtteid, kes on nende vahendusel testid hankinud, on teavitatud.

Kahetsusväärselt on testid müügil olnud üle 70 apteegis. Terviseamet tuletab meelde, et igakordne levitaja peab veenduma, et tootja on nõuded täitnud. Kui tootja ei ole nõudeid täitnud, siis seadet ei tohi levitada.

„Tegemist on ainult professionaalseks kasutamiseks mõeldud testiga, aga me teame, et neid levitatakse ka tavakasutajatele,“ ütles Ratassepp. Tavakasutajad, kes tunnevad ära pildil toodud pakendi ja kellel on ostetud test kasutamata ja pakendis alles, on õigus test müügikohta tagastada ning raha tagasi küsida.

Jaga
Kommentaarid