Tänavu esmakordselt sügisel toimunud TMW festival elavdas nii välis- ja siseturismi kui ka kogu muusika- ja kultuurisektoriga külgnevat ökosüsteemi. Festivalil osales 830 väliskülalist, kes veetsid siin kokku 1811 majutusööd ehk keskmiselt 2,18 ööd inimese kohta. TMW esialgse prognoosiga võrreldes suurenes festivali väliskülaliste arv 16% ja Eestis veedetud ööde arv 17%. Enim külalisi (283) saabus Soomest, millele järgnesid Balti riigid Läti (88) ja Leedu (68) ning Venemaa (62), ent festivali vastu tundsid huvi ka Lääne- ja Kesk-Euroopa ning USA kultuurituristid.

„Käesoleval hooajal vajasid väliskülalised ekstra-motivatsiooni ja tihti personaalset julgustust, et Eestisse reisida," kommenteerib festivali asutaja ja juht Helen Sildna. „Mitmed külastajad ütlesid, et reisisid Eestisse, kuna usaldasid festivalikorraldaja lubadust sündmuspaikades viirusriskid maandada. Terviseameti uuring näitab, et kultuurist ja huvitegevusest tekib 1-1,5% teadaolevatest nakkustest. Kontrollitud sündmused on turvalised. Nüüd teame, et välisturistid usaldavad Eesti kultuuri ka perioodil, mil nad ehk omal käel Eestisse ei reisiks."

TMW andis tööd ja tulu kokku 132 Eesti ettevõttele, neist 48 turismiteenuse pakkujale, kes hindasid kõrgelt festivali panust välisturismi elavdamisse ja Eesti positiivsesse turundamisse.

Eesti Hotellide ja Restoranide Liidu tegevjuhi Killu Maidla sõnul mõjutavad TMW taolised üritused oluliselt nõudlust majutusturul: „On ammu teada, et festivalid ja suurkontserdid toovad lisaööbimisi naaberriikidest, sageli kaugemaltki, täites hotellid, restoranid ja kohvikud ning andes tööd ja teenistust tuhandetele. Tallinn ilma TMW, Jazzkaare ja PÖFFita ei oleks sama mis ta on täna. Kultuuri peab toetama, siis toetab kultuur ka meid - inimesi ja majandust."

Ka Nordic Hotel Forumi juhatuse esimees Feliks Mägus tõstab esile TMW panust kultuuriturismi: „TMW näitas taas, et vastutustundlikult korraldatud festival on atraktiivne nii välis- kui ka kohalikule publikule. Keerulistel aegadel on oluline, et kultuuritegevus on avatud ja kättesaadav, aitamaks inimestel vaimselt hakkama saada. NHF on põhjaliku kapitaalremondi järel Eesti viiruseturvalisim hotell ning TMW ja PÖFF koos aitavad tänavu sügisel hotellitubade müüki hoogustada. Kultuur on seega tõepoolest majanduse mootor ja vaimse tervise edendaja."

Reisibüroo Go Travel müügidirektor ja juhatuse liige Rista Koit lisab: „Tuua kokku maailma eri paigust inimesi, kes reisivad väga piiratud aja jooksul ning kelle reisikaaslasteks on üksjagu erinevaid pillikaste, ei ole just lihtsate killast. TMW välisosalejaid oli taas veidi rohkem kui eelmisel korral. Kasvav huvi näitab, et hakkame COVIDiga veidi kohanema, oskame üksteist paremini kaitsta ning et Helen Sildna tugev eestkoste nii festivali toimumise kui kultuurisektori eest tervikuna on kandnud vilja."

Mõju muusika- ja kultuurivaldkonnale

Eestist osales TMW konverentsil rekordarv ehk 507 muusikatööstuse esindajat ning konverentsi kavas olid ka eestikeelsed arutelud koduturu muusikaettevõtluse ja muusikakriitika arengutest ning avalike ürituste turvalisusest.

Festivalil esines 177 artisti 21 riigist, neist 103 Eestist. Kodumaised muusikud hindasid TMW tagasisides festivali olulisust Eesti muusika tutvustajana viiepalli skaalal keskmise hindega 4,8. 80% kõigist vastanud artistidest hindasid TMW mõju Eesti muusikamaastikule ülioluliseks ja 20% oluliseks. 70% vastanutest ütles, et TMW on neile asendamatu rahvusvahelise nähtavuse ja kontaktide edendamise platvorm, hinnates iseäranis kõrgelt välisesinemiste pakkumisi ja rahvusvahelist kajastust.

TMW strateegilise partneri Music Estonia tegevjuht Ave Tölpt: „TMW on kahtlemata meie muusikavaldkonna aasta suursündmus, oluline info- ja kontaktivahetuse ning püsivate võrgustike loomise tööriist. Teeme aastaringselt koostööd läbi erinevate projektide, et tuua suure hulga rahvusvahelisi partnereid ja muusikatööstuse erinevaid osapooli kogu maailmast ühel korral aastas kokku, luues meie valdkonnale seeläbi rohkemaid võimalusi. Tänavusele festivalile saime kaasata ka Euroopa kontserdikorraldajate ja -paikade foorumi Live DMA 30 esindajat. Peeti sisukaid arutelusid ja loodi alustalad uuteks arenguteks."

Üle 70% TMW välisdelegaatidest vastas, et TMW on neile asendamatu vahend Eesti muusikaga tutvumiseks. Rahvusvahelise muusikatööstuse esindajad hindasid muuhulgas TMW kuraatorluse taset ja multižanrilisust, öeldes, et kogesid siin muusikastiile nagu folk, metal ja elektrooniline tantsumuusika, millega nad oma tavatöös kokku ei puutu, ent mille vastu tekkis TMW mõjul huvi. Paljud välisartistid tõid välja festivalilt saadud esinemispakkumisi USAs ja Lääne-Euroopas, ent ka Balti riikides, samuti kõrgetasemelist meediakajastust.

TMW 2021 uudised ja reportaažid jõudsid enam kui 130 välismeedia kajastuse kaudu ligi 800 000 inimeseni üle maailma. Kajastused ilmusid muuhulgas mõjukais ülemaailmse leviga muusikaväljaandeis Mixmag, The Quietus ja Loud & Quiet, auhinnatud turismikanalis Culture Trip ja Saksamaa ringhäälingus Deutsche Welle, ent ka Läti ja Leedu ringhäälingu kanalites ja suurimais päevalehtedes ning muusikapressis üle Euroopa.