Kuigi see on igal aastal nii, võivad ette planeerimata suured väljaminekud tähendada auku rahakotis nii nimetatud kui ka vahel neile järgnevatel kuudel, kui edasilükatud kohustused laenude näol samuti maksmist tahavad. Kuidas teha nii, et jõulud oleksid tõepoolest rõõmsad ning neid ei varjutaks stress toimetuleku ja järjest kuhjuvate kohustuste ees?

1) Mõtle läbi, kellele täpselt soovid kingituse teha. Tõeliselt vajalik ese, mis kingituse saaja soovitud, jääb meelde ning selle kasutegur on suurem, kui see tõesti kasutusse võetakse. Kingitust vaid linnukese kirjasaamise nimel tehes on päris suur tõenäosus, et rõõm kestab vaid paberi ära rebimise jagu ja edasi tuleb peavalu, kuhu need vidinad ilma kinkijat riivamata küll panna. Pigem võiks kingitusi olla vähem ning täiskasvanute ringis saab edukalt selliseid kokkuleppeid teha.

2) Eelista elamusi, mitte asju. Seintel ronivate puldiga juhitavate ämblike asemel on palju etem kinkida lastele loomaaiakülastust koos jäätisesöömisega - nii jääb ootus toreda elamuse ees, kingitud ühine aeg on tähenduslikum ning see on ka rahakotile soodsam.

3) Valmista jõulukingid ise! Isekootud sall on palju soojem, sest oled sinna sisse pannud lisaks lõngale ja kulutatud ajale ka häid mõtteid ja hingesoojust sõbrale, kellele salli kudusid. Lisaks pole kellelgi teisel täpselt samasugust salli! Kui ise ikka üldse ei oska - siis vaata Eesti väiketootjate poole, nende jaoks oleks jõulukink seegi, kui keegi nende toodangut kingikotti panemise eesmärgil ostab!

4) Valmista jõulukingid köögis. Isetehtud piparkoogid on kindlasti tervislikumad, lisaks annab eespool mainitud hingesoojus ja armastus neile mõnusa vürtsise nüansi. Ka isetehtud hoidised, müsli, küpsised, veinid, koduõlu on palju isiklikumad tänulikkuse väljendused kui supermarketist viimasel sekundil kaasahaaratud kommikarp.

5) Kingi väikseid lubadusi. Mõnikord on palju kõrgema väärtusega lubadus vaadata sõbranna lapse järele, et nemad abikaasa / partneriga saaksid vahel haruharva kohtingule minna. Või lubadus viia noorem õde, kellele Sa nagunii midagi tarka kinkida ei oskaks, jaanuari jooksul kinno - see nõuab küll teatud kulutust, kuid saad selle rahalise väljamineku siiski edasi lükata järgmisesse kuusse, et detsember säästukonto jaoks nii nutune ei oleks!

6) Pea jõulukokkusaamised kodus. Vältimaks söögikohtade kalleid hindu ja kiusatust tekitavaid jõulutuledes poodide ülevoolavat kaubavalikult, korralda jõulukokkusaamised omas kodus! Või tee ettepanek minna ise sõbrale külla, et üheskoos pühasid tähistada. Mitme peale kokku olete kõik võitnud rahaliselt, mõnikord ka ajaliselt, ja ehk ka maitseelamuste poolest - ikka see omas köögis juurde pandud armastuse essents! Lisaks leiad kindlasti motivatsiooni tuba koristada, kokkusaamine on vähem ametlik, vahetum ja soojem. Kui Sa veel köögis toimetamist naudid ja hästi veedetud ajaks pead, siis kasutegureid kui palju!

Tulen tagasi tänulikkuse juurde, mis võiks olla jõuluaja üks peamiseid märksõnu. Tänama ei pea alati värvilisse läikivasse paberisse pakitud esemetega, eelistada võiks päriselt tänulik olemist ning selle väljendamist. Kommertspühade hullusega ei pea kaasa sõitma, eriti siis kui reklaamid meid aina nutikamalt mõjutama monteeritakse. Isetehtud kaart, kõne või ühine jalutuskäik tuletamaks meelde, mis Sulle sõbra või ka äripartneri puhul seda aastat meenutama jääb, on midagi enamat. Rahatargalt ja südamest tehtud kingitustega saab igaüks teha saabuvad jõulud eriliseks!