India valitsus teatas teisipäeva õhtul, et nad kavandavad seadust, mis lubaks riigis kaubelda vaid teatud krüptovaluutadega. Plaanitav seaduseelnõu looks ka hõlbustava raamistiku riigi enda ametliku digitaalse valuuta loomiseks.

India seadusandjad on juba mitu kuud arutanud krüptovaluutaga kauplemise riskide üle ning kaalunud ka keskvalitsuse soovitatud riikliku digitaalse valuuta katsetamist. India peaminister Narendra Modi ning mitmed valdkonna esindajad on viimastel kuudel korraldanud arvukaid kohtumisi, et arutada krüptoraha ruumi ja hiljutiste arengute üle.

Riiki teeb murelikuks üha kasvav arv indialasi, kes on hakanud viimastel kuudel aktiivselt virtuaalvääringute turul kauplema. Nendest paljud ei oma aga mitte mingisugust kogemust investeerimise põhitõdedest. Nüüd arutleb riik, kas kodanikud oskavad ikka virtuaalvääringutega kaasnevaid riske hinnata.

Sealsed krüptobörsid on sel aastal teatanud kasvavatest tehingumahtudest ning üha suurenevast kasutajate baasist. Lisaks on kogutud rekordilist kapitali kõrgetasemelistelt investoritelt.

India tippminister pidas hiljuti vestlusi ühe tuntud riskikapitalistiga, kes soovitas, et India võiks kehtestada seaduse, mis just toetaks innovatsiooni pärast Hiina otsust keelata krüptovaluutadega kauplemine ja kaevandamine.

Ohtlikud reklaamid ja rahapesu oht

India riik on ka mures krüptobörside poolt edastatavate reklaamide pärast. Üksmeelselt arvatakse, et tegemist on vastutustundetute reklaamidega, mis lubavad tarbijatele krüptorahasse investeerides metsikuid kasumeid ning eksitavad noori inimesi.

Mitmed Bollywoodi staarid, sealhulgas legendaarsed Amitabh Bachchan, Ayushmann Khurrana ja Ranveer Singh, kes on mänginud mitmes riigi suurimas kassahitis, on televisiooni- ja ajalehekuulutustes propageerinud krüptorahaga kauplemist.

India riik näeb krüptoturul probleemi ka võimalike väärkasutuse osas, mis on seotud krüptoalase rahapesu ja terrorismi rahastamisega. Ka Eesti on selles vallas näidanud üles ettevaatlikkust. Loe Eesti krüptovaldkonna reguleerimise kohta siit ja siit.

Ka India keskpanga president Shaktikanta Das kommenteeris eelmisel nädalal, et riik peab krüptovaluutade teemal pidama palju sügavamaid arutelusid. "Kui keskpank ütleb, et meil on finantsstabiilsuse seisukohast tõsine mure, siis tuleb leida lahendusi," ütles Das. "Ma ei näe veel avalikus ruumis tõsiseid ja hästi informeeritud arutelusid nende küsimuste üle."