"Mis siin juhtus, mingi rööv?" imestas taksojuht Kalamajas mainitud kohviku juures peatudes. Kella 13 paiku vaatasid vastu politseibussid, sinivalge lint ja korravalvurid. Oli kogunenud rahvahulk, kes toimuvat aktiivselt filmis. "Maha politseiriik," hõikas üks keskealine mees.

Elvis Brauer oli kümmekond minutit kohvikus sees, siis aga naasis. Kaasas pirukad ja soe tee, mida rahvale jagas. "Võta, võta," surus üks proua Brauerile pihku mitmed rahatähed. "Ole tänatud," kostis Brauer vastu.

Intervjuust Brauer keeldus. "Mul ei ole teie artiklist mitte mingit kasu," ütles ta.

Rahakogumine Braueri heaks on täies hoos. Sihtasutus Perekonna ja Traditsiooni Kaitseks eesotsas Varro Vooglaiuga kogub neid oma kontole. Eilse hommikuse seisuga oli kokku laekunud üle 60 000 euro, annetajaid 1650 ringis. Vooglaid sõnas täna Delfile, et ei oska öelda, kui suur on number praeguseks - ta polevat vahepealt kontoseisu kontrollinud.

Vooglaid oli täna kohal ka kohviku juures, kus kritiseeris politsei tööd. Ta tõi võrdluseks, kuidas nõukogude ajal võeti inimestelt lehmad ära. "Tagantjärele tarkusena saame väga hästi aru, mis oli õiglane, mis ebaõiglane, aga hetkes võib seda olla keeruline näha."

Brauer on Facebooki ka mitmeid videoid postitanud. Ta rääkis, et politsei käitumine on kui narkohaarangul. Ei paista, et toetajaskond oleks lahkumas. Brauer pani taustaks mängima ka jõulumuusika.

Politsei- ja piirivalveametist öeldi, et nad arutavad, kuidas edasi käituda ja kauaks korravalvurid sinna jäävad. Pikemas perspektiivis on võimalik, et valvesse jäetakse mõne turvafirma töötajad, selle teenuse eest aga peab maksma Brauer ise.

Terviseamet tegi täna hommikul OÜ-le MÉM Kohvikud ettekirjutuse sulgemiseks, kuna ettevõte eiras korduvalt valitsuse korraldusega kehtestatud kontrollinõudeid. Seal on edaspidi keelatud igasugune majandustegevus, sealhulgas kaasamüük.

Möödunud nädalal kajastas Ärileht, et kohvikule on sunniraha määratud kolmel korral kokku 14 500 eurot.

Politsei on ametiabi korras kehtestanud MÉM Cafe ümbruses viibimiskeelu. Sellele alale tohivad siseneda ainult Vana-Kalamaja 21 maja elanikud.

Jaga
Kommentaarid