Eesti suurim toiduainetööstus, Rakvere ja Talleggi kaubamärke kasutav HK Scan Estonia teatas neljapäeval keskmiselt kümneprotsendilisest hinnatõusust, mis tabab eeskätt töödeldud valmistoite, nagu viinerid, kotletid, singid jms. Hinnatõus jõuab tarbijateni aastavahetuse paiku.

Paraku pole aga suurtootja hinnatõus erand, vaid reegel - kogu toiduainete tööstus on minemas hinnatõusu teed, milleks sunnivad kasvanud sisendhinnad, alates elektrist, gaasist ja diislikütusest, lõpetades toorme-, pakendi- ja tööjõukuluga. Teisisõnu, pole komponenti, mille hinnad viimase aastaga kerkinud poleks.

Nõo Lihatööstuse müügi- ja turundusdirektor Simmo Kruustük ütleb, et suve lõpus hakkasid sisendite hinnad üksteisevõidu kallinema, esmalt elekter 2,5 korda, seejärel pakendid ja nende abimaterjalid 30-40 protsenti ning palgafond üle kümne protsendi.

"Ettevõtte tegevuse eesmärgiks on kasumi teenimine, muidu pole võimalik investeerida ja ellu jääda. Seetõttu oleme sunnitud keskmiselt viis kuni seitse protsenti oma tootehindu korrigeerima. Arvatavasti rakenduvad uued hinnad detsembris-jaanuaris. Hea meelega seda ei teeks, aga oleme sunnitud olukorras, kus pole võimalik hindu tõstmata edasi tegutseda," tõdeb Kruustük.

Loe ja vaata pikemalt ERRi uudisteportaalist.