Tunamullu rajas Saksa autotootja Volkswagen Eestisse tütarettevõtte, praeguse nimega CARIAD Estonia, mis pidi haldama firma tarkvaraportfelli intellektuaalset omandit.

Ettevõte plaanis algselt palgata Eestis vähemalt 50 tarkvaraarendajat tehisintellekti ja masinõppe tarkvara väljatöötamiseks. Neljapäeval teatas ettevõte, et viib selle tegevuse siiski Eestist Saksamaale ning kohalik tütarfirma hakkab siin hoopis haldama kõiki ettevõtte rahvusvahelisi tütarettevõtteid.

Mullu esimesel tegutsemisaastal investeeris ettevõte tarkvaralahendustesse 1,57 miljardit eurot.

Kontserni siseselt liikuvad suured summad tekitasid aasta lõpul aga huvitava mure - hiigelinvesteering hakkas mõjutama Eesti majandusstatistikat. Ka analüütikud on aasta jooksul majandusnäitajaid kommenteerides pidanud Volkswageni investeeringule tähelepanu juhtima.

"Selle sisuline mõju Eesti majandusele on väga-väga väike, kui mitte öelda olematu. Ta mõjutab peamiselt statistilisi näitajaid," rääkis Eesti Panga ökonomist Kaspar Oja. "Kui tähele panna, siis paljud analüütikud ei ole kommenteerinud Eesti investeeringunumbreid, sest need on olnud sellised natukene müstilised. Seal taga on see, et üks ettevõte on neid moonutanud ja need pole olnud kooskõlas Eesti üldiste arengutega," kirjeldas ta.