Startup Estonia juht Eve Peeterson tõi välja, et möödunud aastal oli näha iduettevõtete värbamistempo aeglustumist, kuna ülemaailmne koroonakriis mõjutas rahvusvahelistele turgudele orienteeritud Eesti iduettevõtteid, kuid tänaseks on idusektor tagasilöökidest lõplikult taastunud. “Eesti iduettevõtted on koroonakriisiga kohanenud ja sellest edukalt välja tulnud. Kolmandat kvartalit järjest näeme värbamistempo taastumist ja kasvu. See näitab ühtviisi nii meie iduettevõtete head kohanemisvõimet kui ka küpsust laiemas mõttes,” sõnas Peeterson.

Eesti iduettevõtted maksid selle aasta kolme kvartaliga Eesti riigile kokku 90,3 miljonit eurot tööjõumakse, mis on 24% enam võrreldes 2020. aasta 3. kvartali lõpu seisuga, mil tööjõumakse tasuti kokku 73 miljonit eurot.

Suurima maksude maksja tiitel läheb Boltile

Suurim tööjõumaksude maksja oli taaskord Eesti idusektori lipulaev Bolt. Ettevõte on Eesti töötajate eest tasunud kokku 13,3 miljonit eurot tööjõumakse. Boltile järgnevad Wise (12,9 miljonit eurot), Paxful (3,9 miljonit eurot), Veriff 3,8 (miljonit eurot) ja Starship Technologies (2,6 miljonit eurot).

Top20 idusektori tööandjatest värbab täna 55% kõikidest töötajatest ning kolmanda kvartali lõpu seisuga olid need iduettevõtted tööandjaks 4234 inimesele. Suurimaks tööandjaks käesoleva aasta kolmanda kvartali seisuga on Wise.

Kõrgem töötasu: Eesti keskmine ületati pea kahekordselt

Eesti iduettevõtted maksavad Startup Estonia statistika kohaselt Eesti keskmisest ligi kaks korda kõrgemat töötasu. “Kvartaalselt me iduettevõtete palgaandmeid ei kogu ning põhjalikuma kokkuvõtte teeme uue aasta alguses, kuid makstud tööjõutasude jõuline kasv annab signaali, et lisaks töötajate arvule kasvas Eesti iduettevõtetes ka palgatase,” lisas Peeterson.

Eesti iduettevõtetes küündis keskmine brutopalk mullu 2398 euroni, ületades Eesti keskmise töötasu ligi kaks korda.