„Alampalga tõus 70 euro võrra on viimase kümne aasta suurim ning oleme lähedal eesmärgile, et alampalk moodustaks vähemalt 40% keskmisest palgast," kommenteeris olukorda tervise- ja tööminister Tanel Kiik.

Maksu- ja Tolliameti andmetel oli Eestis 2021. aasta esimesel kaheksal kuul 16 900 täisajaga töötajat, kes teenisid töötasu alammäära 584 eurot, moodustades sellega 3,4% kõigist töötasu saanud töötajatest. Vahemikus 585 kuni 653 eurot kuus sai palka keskmiselt 22 400 töötajat, mis moodustab 4,5% kõigist täistööajaga töötajatest.

Töötasu alammäära tõus toob kaasa töötasude ja palga tõusu era- ning avalikus sektoris. Samuti suurenevad töötasu alammääraga seotud hüvitiste summad, näiteks tõuseb vanemahüvitis ja lapsepuhkuse tasu. Samuti võib töötasu alammäära tõus tuua kaasa ka kohalike omavalitsuste makstavate toetuste ning hüvitiste tõusu, kuid mõjutada ka pakutavate teenuste hindu, nagu näiteks lasteaia kohatasu, kui kohalik omavalitsus on need sidunud töötasu alammääraga. Elatise miinimum summa uuest aastast töötasu alammääraga enam seotud ei ole.

Töötasu alammäär tugineb Eesti ametiühingute keskliidu ja Eesti tööandjate keskliidu vahel sõlmitud kollektiivlepingule, millega sotsiaalpartnerite keskorganisatsioonid leppisid kokku töötasu alammäära tõstmises 2022. aastal.