„Edasise eskalatsiooni korral ei saa seda gaasijuhet kasutusele võtta,” ütles Baerbock Saksa telejaamale ZDF, selgitades liidukantsler Olaf Scholzi varasemaid ähvardusi, vahendab AFP.

Baerbock rääkis pärast nädalavahetusel toimunud G7 kohtumist ja enne tänast kohtumist Euroopa Liidu partneritega.

„Oleks tõsine viga uskuda, et Euroopa riigi piiride rikkumine jääks ilma tagajärgedeta,” ütles Scholz varem Poolas visiidil viibides.

Scholz ütles, et Saksamaa teeb ükskõik mida, et kindlustada, et Ukraina jääks Vene gaasiekspordi transriitriigiks Euroopasse.

Poola peaminister Mateusz Morawiecki palus Scholzil torujuhtmeprojekt peatada. Ta hoiatas, et Moskva kasutab seda Euroopa šantažeerimiseks.

„Oleks parem, kui me ei laseks Nord Stream 2 avada,” ütles Morawiecki ühisel pressikonverentsil Scholziga. „Ma juhtisin kantsleri tähelepanu riskidele, mis on seotud gaasijuhtme Nord Stream 2 avamisega ja kahjuks ulatusele, mil määral... need riskid võivad Ukraina jaoks märkimisväärselt hullemaks minna.”

Baerbock tõi aga välja, et torujuhtmele ei saa esialgu niikuinii kasutusluba anda, sest see ei vasta Euroopa energiaseadusandluse reeglitele.

Novembri keskel peatas Saksamaa järelevalveorgan Nord Stream 2 sertifitseerimisprotseduuri, nõudes, et Šveitsis registreeritud konsortsium asutaks ettevõtte Saksamaa seaduste alusel.