„Kui sanktsioonid, mis neil on kehtestatud või mida nad kehtestavad tulevikus, sunnivad meid eriolukorda ja meil ei ole mingit võimalust nende sanktsioonidele teiste meetmetega vastata, kasutame seda karmi meedet,” ütles Lukašenka, vahendab Interfax.

„Me tahame endiselt loota, et miski ei sega Vene föderatsioonil ka edaspidi laitmatult täita oma kohustusi kehtivate lepingute järgi,” kommenteeris seda Kremli pressiesindaja Dmitri Peskov, kes ei vastanud küsimusele, kas Venemaa reageerib kuidagi sellele avaldusele.

Esimest korda rääkis Lukašenka sellisest võimalusest novembri alguses Valgevene-Poola piiri migrandikriisiga seotult, kui Varssavi ähvardas piiri täielikult sulgeda.

13. novembril ütles Venemaa president Vladimir Putin, et kuuleb sellisest võimalusest esimest korda. Putin tunnistas, et transiitriigi president võib lepingutevastaselt Euroopasse jõudvad gaasitarned ära lõigata, aga väljendas lootust, et selleni asi ei lähe.

1. detsembril kinnitas Lukašenka Venemaa esipropagandistile Dmitri Kisseljovile antud intervjuus oma valmisolekut transiit peatada, öeldes, et ta ei karda lepingukohustusi rikkuda. Peale selle ähvardas Lukašenka keelata kaupade transiidi Hiina läbi Valgevene Venemaa.

Pärast seda ütles Peskov, et Venemaa president mõistab Minski karmi reaktsiooni Lääne „agressiivsele survele”, aga loodab, et see ei too kaasa Moskva kohustuste täitmise katkemist Euroopa gaasitarbijate ees.