Läti majandusministeeriumi viimaste andmete järgi on umbes 94% töötajatest saanud vaktsineerimis- või haiguse läbipõdemise tõendi. Osa nendest, kellel tõendit ei ole, hakkab töötama mustalt või suundub tööle välismaale, arvas Läti kaubandus-tööstuskoja (LTRK) juhatuse esimees Jānis Endziņš, vahendab LSM.

„On valdkondi, kus vaktsineerimistase viitab kindlale riskitsoonile. Need on transport, laomajandus, ehitus ja töötlev tööstus. Üldiselt on vaktsineerimisnäitajad suurenenud üsna kiiresti, maailma lõppu ei tule. Kahjuks on täiesti võimalik, et mõnedes sektorites ilmneb varimajanduse tugevnemine ja mõned leiavad võimaluse välja rännata,” ütles Endziņš.

Praegu võib vaktsineerimis- või läbipõdemistõendi nõude tõttu töötuks jääda 62 000 inimest. Kõige väiksem vaktsineeritus on transpordisektoris ja laomajanduses: kehtivat tõendit ei ole umbes 14 600 inimesel ehk 19 protsendil töötajatel. Osaliselt on see seotud sellega, et kaugvedude autojuhid on lasknud end vaktsineerida SRÜ riikides Vene vaktsiinidega, mis ei ole Euroopa Liidus heaks kiidetud. Kõik see raskendab olukorda sektoris, kus valitses tööjõupuudus juba enne koroonapandeemiat, teatas Läti umbes pooli rahvusvahelisi vedusid tegevaid ettevõtteid ühendava assotsiatsiooni Latvijas Auto juht Aleksandrs Pociluiko.

Mõned ehitajad tööd kaotada ei karda, sest leiavad selle välismaal või nn mustas sektoris, kus on töökäsi alati vaja, ütles Läti ehitajate liidu juht Normunds Grīnbergs. „Juba praegu lahkuvad ehitajad töölt, olles tööandjaga töötu staatuses kevadeni kokku leppinud. Või lahkuvad välismaale, kus piisab negatiivsest koroonatesti tulemusest. Osa töötajatest sõidab pikalt mõtlemata Skandinaaviasse või läände teenistuse järele,” kinnitas Grīnbergs.

Grīnbergsi sõnul erinevad vaktsineerimisnäitajad ettevõtete vahel märkimisväärselt. Üldiselt on valdkonnas tööde planeerimisega raskusi isegi mitu kuud ette.

Koroonapassi puudumine ei anna Lätis töötustaatust kogu ettenähtud perioodiks ehk kaheksaks kuuks, teatas riiklik tööhõiveagentuur (NVA). Valitsuse otsuse järgi ei ole koroonapassi puudumine objektiivne põhjus tööpakkumisest keeldumiseks. Kui inimene tööpakkumisest kaks korda keeldub, võib ta töötu staatuse kaotada, teatas NVA tööturuosakonna vanemekspert Alise Apsīte.

Läti valitsuse otsusega pidid alates 15. novembrist kõik munitsipaal- ja riikliku sektori töötajad olema kohustuslikus korras koroonaviiruse vastu vaktsineeritud. Erasektoris pidid vaktsineeritud olema töötajad, kelle töö on seotud koroonaviiruse leviku suurenenud riskiga.

Tänasest on vaktsineerimis- või läbipõdemistõendi olemasolu kohustuslik juba kõigile, kes ei tööta kodus, sõltumata töövaldkonnast.

Tööandjatel on volitused tõendita töötaja kolmeks kuuks töölt kõrvaldada ja seejärel vallandada need, kes selle aja jooksul ei ole tõendit muretsenud.

Jaga
Kommentaarid