Väidetavalt on Saksa maksuameti silmade alt kõrvale libistatud sadu miljoneid eurosid. Sarnased kahtlustused on varasemalt puudutanud ka teisi panku, näiteks Deutsche Banki ja Merrill Lynchi.

Eile toimunud reidi käigus tungisid 80 politseinikut ning maksupettuste uurijat SEB kontorisse Frankfurdis. Esmastel teadetel puudutab prokuratuuri kahtlustus umbes tosinat panga töötajat.

Euroopa ajaloo suurim maksupettus

Väljaande Correctiv hinnangul on CumEx skandaali puhul tegemist suurima maksupettusega Euroopa ajaloos, millest kõige enam on kannatada saanud Saksamaa, Prantsusmaa, Hollandi ja Hispaania maksumaksjad.

Täpsemalt kasutati skeemi läbi viimiseks dividendi arbitraaži. Nimelt on Saksamaal institutsionaalsetel investoritel õigus küsida osaliselt tagasi dividendilt kinni peetud tulumaksu. Investorid kasutasid ära seaduselünka maksuseaduses, mille abil küsisid ühe ja sama aktsia puhul maksutagastust mitmed osapooled. Skeem sai alguse 2001. aastal ning kestis kuni 2012. aastani, mil seaduselünk parandati. Hinnanguliselt õnnestus sedaviisi välja petta kuni 150 miljardit eurot.

SEB Grupp märkis tänases pressiteates, et kavatseb vaidlustada maksuameti nõuded, mis on pangagrupi hinnangul tehtud ebaseaduslikel alustel. SEB hinnangul tehti tehinguid vastavalt hetkel kehtinud seadustele. Juba varasemalt on sealne maksuamet nõudnud pangalt 936 miljonit eurot, millele nüüd on lisandunud enam kui pool miljardit eurot.

SEB aktsia hind kukkus pärast uudist kolm protsenti, kuid nüüdseks on langus taandunud kahe protsendi peale.