1. Vii aku kestvus maksimumini

Kuna sülearvutit on tihti tarvis igale poole kaasa võtta, tasub veenduda, et see vajadusel ka ilma laadimisvõimaluseta pikalt vastu peaks ja aitaks vajaliku töö ära teha. Tehnoloogiaekspert ja Huawei koolitusjuht Jekaterina Mišina soovitab uurida, kuidas oleks võimalik optimeerida sülearvuti akuga seotud sätteid.

„Kõige lihtsam viis selleks on näiteks vähendada ekraani heledust, sest selle hoidmine kõige eredamal tasemel on üks suurimaid aku tühjenemise põhjuseid,” selgitab Mišina, kuid paneb samas südamele, et liiga hämaraks keeratud ekraan võib silmi väsitada. „Huawei sülearvutid võimaldavad valida ka seadistuse, kus ekraani eredus muutub vastavalt ümbritsevale valgustusele,” märgib ta ja lisab, et aku tarbib rohkem energiat ka siis, kui taustal töötab palju rakendusi.

Omajagu määravaks on ka aku tehnoloogia. „Nii näiteks on Huawei sülearvutitel taaslaetavad liitiumakud, millel on suur energiatihedus. See tähendab, et need on kergemad, suurema mahutavusega ja samas laevad kiiremini kui teised sama suurusega akud,” selgitab Mišina akude tehnoloogiat Huawei Matebook X ja Matebooki D-seeria mudelite näitel. See tähendab aga, et ühe laadimisega saab korralikult hoitud Huawei sülearvutitega mööda saata kas pika päeva täis koosolekuid ja loenguid või hoopis vaadata järjest kuni kümme tundi videoid – mõne seriaali puhul tähendab see, et kogu hooaja saab ühe laadimisega ära vaadata!

Seega saab tehnoloogiaeksperdi sõnul hoida aku kestvust maksimaalsel tasemel ka nii, kui jälgida seadme soovituslikke tehaseseadeid. „Näiteks Huawei arvutite akud kestavad kõige paremini temperatuuril 16–25 °C, kuid neid võib laadida ka temperatuuril vahemikus 0–50 °C,” toob ta näite.

Samuti soovitab Mišina kasutada sülearvuti laadimiseks tootja ametlikku laadijat ja laadimiskaablit. Lisaks ei tasu akut tühjendada alla 20% laetuse taseme, kuna see võib põhjustada aku liigse tühjenemise, mis võib omakorda kaasa tuua probleeme sülearvuti laadimisel.

2. Sea sisse mugavad kasutuspraktikad

Et uut seadet oleks mugavam kasutada, tee selgeks nipid, kuidas kasvatada efektiivsust ja olla produktiivne. Näiteks kõige uuemate Huawei sülearvuti mudelitega saab Mišina sõnul ühendada telefoni ja teha tööd korraga mitmel ekraanil ning kasutada arvutis samas ka kõiki telefonirakendusi – suhelda korraga nii Viberis, WhatsAppis kui ka Messengeris. „Nii saab koosoleku ajal saata sõnumeid telefoni asemel hoopis arvutist või alustada sealtsamast ka kõnet, kui tegemist on näiteks Huawei Matebook X mudeliga,” toob tehnoloogiaekspert näite. Efektiivsust loob tema sõnul ka võimalus lohistada erinevaid pilte, esitlusfaile ja tekste mugavalt telefoniekraanilt arvutiekraanile ning luua vajadusel internetiühendus läbi oma telefoni ka kõigi teiste seadmete jaoks.

3. Veendu, et kasutad viirusetõrjet

Nii mõnelegi sülearvutile on sisse ehitatud vahendid nuhkvara tuvastamiseks. Küll aga tuleks igal kasutajal eraldi veenduda, et tema arvutis on vastav programm olemas. Kui seda tehases peale pole pandud või soovid sülearvutile lisakaitset, tasuks uurida teisi lahendusi.

„On ka mitmetel veebilehitsejatel laiendusi, mis võimaldavad veebis surfamist ja arvuti kasutamist turvalisemaks muuta – need funktsioonid tasuks kindlasti üle vaadata ja vajadusel neid kasutama hakata,” soovitab Mišina.

4. Taga töökeskkonnas piisav õhuringlus

Mišina sõnul ei tea paljud arvutikasutajad, et sülearvutid on tavaliselt kuumuse suhtes tundlikumad kui paljud muud seadmed. „Erinevalt lauaarvutitest, mille korpused on hea ventilatsiooni tagamiseks piisavalt suured, on sülearvutite korpustes õhuringlus mõnevõrra teine ja lisaks on seal palju avausi, kuhu võib koguneda tolm,” selgitab Mišina. Kuid arendajad teevad uute mudelite väljatöötamisel pidevalt uuendusi ja nii on ka Huawei uutel sülearvutitel juba korraga sisse ehitatud nutikas soojuse hajutamise süsteem.

Aja jooksul võib napp ventilatsioon, sealjuures arvuti hoidmine süles või muul pehmel alusel, mis takistab ventilatsiooni, vähendada jõudlust. „Liigsest kuumusest tuleks hoiduda ka seetõttu, et see võib lühendada sisse ehitatud mälu eluiga ja põhjustada aku laadimisvõime varajast vähenemist,” paneb tehnoloogiaekspert südamele.

Selleks, et tõhustada õhu ringlemist arvutis ja vähendada tolmu kogunemist, soovitab Mišina kasutada seadet kõval tasasel pinnal. „Samuti tasub puhastada sülearvutit tolmust nii sageli kui võimalik. Tasub välja uurida, millistel temperatuuridel seade tehase sätete kohaselt kõige paremini toimib, ja kui arvuti ikkagi liiga kuumaks läheb, võiks sulgeda kõige rohkem ressurssi vajavad rakendused,” ütleb ta.

Jaga
Kommentaarid