Täna kõige soodsam fikseeritud gaasipakett on aastaga hinnalisa saanud 354% ning mitmed eksperdid ennustavad hinnatõusu jätkumist. Gaasitarbijatel on valida kolme paketi vahel: fikseeritud, muutuv ning börsipakett – aga milline neist on täna otstarbekas ja turvaline valik?

Suuremates gaasimüüjatest alustas detsembri alguses uute kõrgemate fikseeritud hindadega Eesti Gaas, temale järgnes 220 Energia ja 15. detsembril suurendas Eesti Energia enda fikseeritud gaasihinda 0,858 €/m3 pealt 1,304 €/m3 peale ehk gaasi hind kerkis hetkega 52%. Hinnatõus puudutab kõiki pakkujaid.

Gaasihind.ee võrdlusportaali asutaja Kert Valbeti sõnul peavad tarbijad gaasipaketti valides mõtlema, kas nende jaoks on oluline tänavuseks talveks kindlustada fikseeritud paketiga hinnalagi või on neile jõukohane ka hinna võimalik kasv. "Eks lõpuks teevad inimesed selle otsuse enda võimalusi arvestades ja ilmselt on paljudel rahulikum uni, kui hind on fikseeritud vähemalt lähiajaks. On selge, et muutuva paketi ja börsipaketi hinnad kõiguvad mitmekümne protsendi raames ja eksperdid ennustavad tänavu talvel kõikumisi pigem ülesse poole. Muutuvate ja börsipakettide puhul sõltuvad hinnatõusud ja -langused paljuski ettenägematutest teguritest, nagu näiteks Venemaa poliitilised otsused ning ilm, mistõttu kindel siin millegis olla ei saa," sõnas Valbet.

Valbet soovitab tarbijatel olla aktiivsem ja sarnaselt elektritarbijatega paar korda aastas paketid ning tingimused üle vaadata. "Need, kes täna gaasihinna fikseerivad, võiksid hiljemalt kevadel uuesti hindu võrrelda ja vajadusel paketti vahetada - Eestis on paketi vahetamine väga lihtsaks tehtud, piisab veebiühendusest ja kümnest minutist uue müüja või paketi valmiseks ning ülejäänu teevad tarbija eest ära juba müüjad ise, kusjuures mingit tasu selle eest maksma ei pea, ka tähtajaliste lepingute lõpetamisel mitte," lisas Valbet.

Toome siinkohal hetke soodsaima fikseeritud gaasipaketi näite (Eesti Energia gaasipakett Kindel), kus hinna muutused on näidatud graafikuna:

Sarnast gaasipakettide hinnaajaloo interaktiivset graafikut on võimalik nüüd vaadata kõigil tarbijatel võrdlusportaalis gaasihind.ee - see annab hea ülevaate valitud paketi hinnakäitumisest ajas.

Gaasihind.ee on 2016 aastal loodud erapooletu võrdlusportaal, mis aitab Eesti inimesel gaasipakettide valikul paremaid otsuseid teha. Gaasihind.ee kuulub Elektrihind.ee ja Võrdle.ee võrdlusportaalide võrgustikku.