Keskerakonna valitsusdelegatsiooni juht, riigihalduse minister Jaak Aab avaldas heameelt, et nii Keskerakonna pakutud elektri ja gaasi võrgutasu alandamise meetmed kui ka elektri, gaasi ja kaugkütte hinnatõusu hüvitamise lävendi tõus pea poole võrra said koalitsioonipartneri toetuse. Samas tõdes Aab, et Keskerakonna hinnangul tulnuks tänases olukorras rakendada enam meetmeid nii inimeste toimetulekuks kui ka ettevõtjate toetamiseks, sealhulgas alandada energia käibemaksu.

Aab sõnas, et kõnelused olid väga keerulised ning arusaam olukorrast ning lahendustest erinev. „Elektri ja gaasi hinnatõus on tulnud šokina nii eratarbijatele kui ka ettevõtjatele ning inimestel ei olnud võimalik sellist anomaaliat ette näha. Seetõttu pakkus Keskerakond kõneluste jooksul korduvalt erinevaid meetmeid, millest osa on tänaseks kokku lepitud, kuid teisi koalitsioonipartner kahjuks võimalikuks ei pidanud," tõdes Aab. Ta viitas käibemaksu alandamisele 20lt 9le protsendile ning elektri võrgutasu täielikule kaotamisele, mis Reformierakonna toetust ei pälvinud.

Minister tõi välja, et elektri võrgutasu alandamine poole võrra kajastus juba novembris tulnud oktoobrikuu arvetel ning vähendab keskmise kodutarbija jaoks elektri lõpphinda ca 15% ning äritarbijatel ca 7% kuni märtsi lõpuni. Kokkuleppe kohaselt lisandub toetuspaketti ka gaasi võrgutasu alandamine 100% võrra. „Võrgutasude puhul on oluline, et meede aitab ka ettevõtjad, keda on gaasitarbijatest üle 90%," rõhutas ta, lisades, et võrgutasude alandamist era- ega äritarbijad eraldi taotlema ei pea ning see arvestatakse automaatselt. Võrgutasude alandamine maksab kokku ligi 113 miljonit eurot.

Elektri, gaasi ja kaugkütte hinnatõusude hüvitamist hakatakse omavalitsustes menetlema jaanuaris taotluste alusel ning meede aitab energiahinna kallinemist kompenseerida kuni 80% ulatuses. Kui seni oli esialgseks lävendiks 673 eurot (neto), siis uue kokkuleppe kohaselt tõstetakse seda 1126 euroni (neto) ehk selle aasta prognoositava mediaankeskmise sissetuleku tasemele. Hinnanguliselt on võimalik meetmest toetust taotleda üle 300 000 leibkonnal, kes võiksid saada elektri, gaasi ja küttekulude hinnatõusust 80% hüvitist. Meetme rakendamine läheb maksma ligi 79 miljonit eurot.

Aab rõhutas, et Keskerakonna hinnangul tulnuks meetmeid aga veelgi lisada, et toetada kõigi Eestimaa inimeste toimetulekut ning parandada ettevõtjate konkurentsivõimet. „Külmad talvekuud ja arved on alles ees ootamas, mistõttu ei ole meie hinnangul lisameetmed laualt maas ka pärast tänaseid kokkuleppeid ja võivad vajada ülessulatamist," leidis ta. Ta sõnas, et täna on selge, et Keskerakonna ettepanek riigieelarve koostamisel elektri, gaasi, diisli ja kütteõlide aktsiisitõusude edasilükkamiseks oli üldist hinnatõusu arvestades hädavajalik. „Usume jätkuvalt, et ka käibemaksu alandamine mitte ainult ei vähendaks elektriarvet, vaid toetaks ka tarbijate toimetulekut ning vähendaks hinnasurvet erinevates valdkondades," kinnitas Aab.

Ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Andres Sutt ütles, et otsus tuleb teisipäeval, 21. detsembril. "Selles osas pole mul praegu midagi enamat öelda, kui mis on juba uudistest läbi jooksnud, et kokkulepped oleme teinud. Valitsuses on see otsus nüüd tõenäoliselt tulemas teisipäeval. Pärast seda saab detailidest täpsemalt rääkida, kui lõplik otsus on tehtud," mainis Sutt.