Toetus puudutab nii elektri, gaasi kui ka kaugkütte kulusid, mille hinnatõus kompenseeritakse 80 protsendi ulatuses võrreldes tõusueelse tasemega. Lisaks otsustas valitsus tasuda detsembrist kuni märtsini tarbijate eest täies ulatuses gaasi võrgutasu.

Peaminister Kaja Kallase sõnul puudutab energiahinna hüppeline tõus nii ettevõtteid kui ka sadu tuhandeid peresid. „Erakordselt kõrgete elektri-, sooja- ja gaasihindade juures on abivajajaid oluliselt rohkem kui vähekindlustatud pered. Seetõttu otsustasime toetuse saajate ringi laiendada. Suuremas plaanis peab energiaturg tõrgeteta toimima ning oleme selle nimel tõsiselt töötamas nii Eestis kui kogu Euroopas,“ rõhutas ta.

Toetust saavad hakata taotlema kõik leibkonnad, kelle sissetulek kaalutuna pereliikme kohta on allpool nimetatud määra. Riigihalduse minister Jaak Aabi hinnangul puudutab see Eestis umbes 380 000 leibkonda ehk üle 800 000 inimest. „Kui seni arvestasime toetuse saajateks vähemkindlustatud perekonnad, siis turuprognoose vaadates oli selge, et abi ootavad ja vajavad tegelikult ka keskmise sissetulekuga leibkonnad.“ Minister rõhutas, et järgmiseks sammuks on meetme kiire rakendamine ja selle nimel pingutavad kõik osalised.

Arvestuslikult on toetuse maksumus suurusjärgus 79 miljonit eurot, mis on kavas katta CO2 kvoodimüügi tuludest.