30 miljonist 6 miljonit läks ettevõtte omakapitali ning ning 24 miljonit võeti laenuna võlakirjade näol. Investeerimisvooru juhtis Lõuna-Aafrika Vabariigis (LAV) baseeruv globaalne fond Naspers, täiendava investeeringu tegid ka varasemad investorid Change Ventures, Startup Wise Guys, Bolti asutajad Martin ja Markus Villig, Pipedrive-i asutaja Ragnar Sass, Tanel Padar, USA laenufond Lendable, ning teised investorid. Raha läheb veelgi agressiivsemasse laienemisse LAV-is, aga ka Mehhikos, kus ettevõte hiljuti tegevust alustas.

Lõuna-Aafrika Vabariigis eestlaste asutatud Planet42 missiooniks on tagada kiiresti areneva majandusega riikides võrdsem ligipääs isikliku sõiduvahendi omamisele. Selleks aitab ettevõte autot soetada inimestel, keda pangad ülekohtuselt ignoreerivad. Nimelt on paljudes arenevates riikides ka keskmise sissetulekuga inimestel keeruline soetada autot, sest pangad teenindavad eelkõige kõrge sissetulekuga eliiti. Samas on sellistes riikides ühistranspordisüsteem sageli puudulik või olematu, mistõttu isikliku sõiduvahendi omamine kasvõi tööl käimiseks hädavajalik.

Planet42 kaasasutaja ja tegevjuht Eerik Oja rõhutab, et eurooplasel võib olla keeruline mõista, kuivõrd oluline on suure populatsiooni ja areneva majandusega riikides isikliku sõiduvahendi omamine. Pea kõigis arengumaades on ka stabiilse sissetulekuga inimestel keeruline pangast auto soetamiseks laenu saada, kuid ühistranspordi peale ei tasu lootma jääda. „Näiteks LAV-i ja Mehhiko pangad on ebaratsionaalselt riskikartlikud ning jutule võetakse ainult laitmatu krediiditaustaga jõukas eliit. See aga tähendab, et laenu ei saa enamik keskmise sissetulekuga töötavaid inimesi – näiteks medõed ja õpetajad,“ selgitab Oja. Kesise ühistranspordisüsteemi tingimustes on auto ainus viis oma elujärje parandamiseks, samas kui sõiduki puudumine süvendab ebavõrdsust. „Kui sul pole autot, ei saa sa tööl käia. Kui sa ei saa tööl käia, ei saa sa ka raha, et oma elujärge parandada või koguda auto väljaostmiseks. Lihtne, ent inimvaenulik nõiaring,“ nendib Oja.

Eesmärk täita suurpankadest jäetud tühimik

Planet42 pakub sisuliselt taskukohast pikaajalist autorenditeenust kasutades selleks Eestis välja töötatud hindamisalgoritme. Kaasaegses majanduses on traditsiooniliste laenupakkujate krediidivõimekuse hindamise süsteemid ettevõtte sõnul ajale jalgu jäänud, kuid Planet42 algoritm on võimeline määrama igale kliendile individuaalse eelarve ning seejärel saab inimene valida endale sobivaima sõiduvahendi Planet42 koostööpartnerite juurest. Praeguseks saab Planet42 abil sõidukit soetada rohkem kui 700-st autoesindusest LAV-is ja Mehhikos. Kliendid saavad valida nii uute kui ka kasutatud sõidukite vahel, Planet42 ostab kliendile auto välja ning annab selle talle pikaajaliselt rendile. Soovi korral saab klient auto ka endale välja osta või siis lihtsalt Planet42-le tagastada.

Eerik Oja nendib, et sarnase ärimudeliga teenusepakkujaid on Euroopas ja mujal arenenud maailmas ohtralt, kuid Planet42 ja selle äripotentsiaali eristabki selgelt valitud sihtgrupp ja turud. „Euroopa suurlinnades on isiklik auto pigem luksus ja siin lahendaksime probleemi, mida ei eksisteeri. Meie keskendume keskmise sissetulekuga klientidele ning kasutatud autodele riikides, kus mahud, vajadused ja potentsiaal on täiesti teised ning seda on mõistnud ka meie senised ja nüüd lisandunud investorid,“ ütles Oja.

Laienemine Mehhikosse avas 128 miljoni potentsiaalse kliendiga turu

2017. aastal LAV-is tegevust alustanud Planet42 on tänaseks ostnud oma klientidele ligi 7000 autot ning Oja kinnitusel poleks 89% nende tänastest klientidest omale Planet42 teenuseta saanudki sõiduvahendit lubada. Oluliseks tugevuseks on ka Planet42 süsteemi lihtsus ja mugavus, mis pakuvad nii klientidele kui ka autode edasimüüjatele olulisi eeliseid võrreldes asjaajamisel traditsiooniliste pankadega. Planet42-ga koostööd alustanud automüüjad on Oja sõnul oma müüke kasvatanud keskmiselt 26% võrra.

Hiljuti sisenes Planet42 ka Mehhikosse, kus Oja sõnul seisab üle 128 miljoni inimese igapäevaselt silmitsi probleemidega, mis tingitud puudulikest transpordivõimalustest. „Mehhikos töötab pangandussektor väga vaevaliselt ning elanike juurdepääs finantseerimisvahenditele ja muudele pangateenustele on ülimalt piiratud. Üle poole elanikkonnast arveldab seetõttu tänaseni ainult sularahas,“ selgitab Oja.

Viimast investeerimisringi juhtinud Naspers on pika ajalooga LAV-is baseeruv globaalne fond ning ühtlasi esimene kohalik investor Planet42 osanikeringis. „Meil on hea meel olla esimene Lõuna-Aafrika investor, kes toetab Planet42 järgmist kasvufaasi. Planet42 uuenduslik lahendus aitab vähendada transpordivõimaluste piiratusest tulenevat majanduslikku ebavõrdsust nii siin Lõuna-Aafrikas, aga ka mujal maailmas. Naspers-i fookuses on missiooniga tehnoloogiaettevõtted, mistõttu sobib Planet42 ideaalselt meie portfelli,“ ütles Naspers Foundry-i juht Fabian Whate.

Aasta tagasi Planet42-sse kümne miljoni dollarilise investeeringu teinud rahvusvaheline laenufond Lendable osales ka uues voorus. „Parem ligipääs liikuvusele võib parandada miljonite inimeste elu kiiresti kasvava keskklassiga riikides ning Planet42 kiire kasv LAV-is on tõestanud, et teenus on reaalne lahendus reaalsele probleemile. Põnevusega jälgime nende laienemist Mehhikosse, kus probleemid on samad, kuid elanikkond ja vajadus veelgi suuremad. Toetame Planet42 nende missioonil vähendada liikuvusest tingitud ebavõrdsust kõikjal maailmas,“ ütles Lendable investeeringute juht Hani Ibrahim.