Vajadus oma arvutit hooldada pole kasutajatele üldjuhul võõras, kuid piirdub tihti vaid ekraani tühjendamisega kasututest failidest või arvuti parooli uuendamisest. Paraku ei teata, et hooldamata arvuti eluiga võib jääda keskmise 5–8 aasta asemel hoopis väiksemaks, märgib tehnoloogiaekspert ja Huawei koolitusjuht Jekaterina Mishina ning jagab nõuandeid.

1. Värskenda arvuti tarkvara

„Arvuti tarkvara uuendamine on arvuti hooldamise üks olulisemaid reegleid,” märgib ekspert. „Kõikide uuenduste allalaadimisega väldid küberviiruseid ja pahavara ning hoiad ära võimalikud turvariskid.”

Mishina selgitab, et sülearvutites, nagu MateBook X, mis toetab uusimat Windowsi operatsioonisüsteemi, teavitatakse kasutajat võimalikest värskendustest automaatselt, kuid sellegipoolest tasub ka ise regulaarselt värskendusi kontrollida. Lisaks on tema sõnul saadaval ka tasuta arvutiprogrammid, mis laevad kõik uuendused ise automaatselt alla.

2. Tee varukoopiaid

Sarnaselt meditsiinivaldkonnas levinud soovitusega tasub Mishina sõnul jälgida ka sülearvuti puhul põhimõtet „ennetamine on parim ravim”.

„Eriti puudutab see just arvutis olevat teavet, nagu tarkvara, fotod ja videod või töödokumendid, millest tasuks igal arvutiomanikul teha kõvakettale eraldi koopia. Ilma koopiateta võib tõsisemate arvutiprobleemide korral info koos tehtud töö ja mälestustega lihtsalt ära kustuda,” paneb tehnoloogiaekspert südamele. Tema sõnul pole tarvis varundamiseks teha muud, kui teisaldada kõige olulisemad failid kindlasse varuks loodud asukohta, milleks võib olla nii kõvaketas kui ka pilveteenus.

3. Puhasta arvutit regulaarselt prügist

Olenemata sellest, kas sülearvuti on kasutuses tööks või vaba aja veetmiseks, koguneb sellesse tõenäoliselt üsna palju selliseid faile, mida pole pikka aega kasutatud. Sellest hoolimata kipuvad Mishina sõnul paljud kasutajad kustutama virtuaalset rämpsu alles siis, kui arvuti on muutunud aeglasemaks või arvuti kõvakettale jääb vähe ruumi.

„Samas on õnneks uuematel sülearvutitel, nagu Huawei MateBook X, tõesti palju mälumahtu ja RAM-i, mistõttu saab arvuti oma ülesannetega hakkama ka siis, kui sellesse on talletatud palju faile,” märgib Mishina.

Sellegipoolest soovitab ta sülearvuti prügikasti regulaarselt kontrollida ning kasutuna seisvaid programme ja faile aeg-ajalt kustutada, olenemata arvuti võimsusest. „Kasuks tuleb ka uute mudelite suurem vaba mälu maht, mis aitab kaasa arvuti pikemale kestmisele,” selgitab ta.

4. Lae arvutit korralikult

Mishina sõnul on sagedaste arvutikasutajate jaoks tihtipeale ahvatluseks seadet pidevalt vooluvõrgus hoida. Tema sõnul pole see seadmele otseselt kahjulik, kuid samas vähendab aku tööiga. „Pigem tasuks laadida arvutit näiteks varahommikul ja eemaldada seade vooluvõrgust, kui aku on täis laetud,” soovitab ta.

Näiteks MateBook X laeb end täis vaid 90 minutiga ja töötab ilma laadimiseta 11 tundi ehk terve tööpäeva. Lisaks saab arvuti juurde kuuluva kompaktse USB-C pesale mõeldud 65 W laadijaga laadida ka teisi seadmeid, nagu tahvelarvuti või mobiiltelefon.

5. Puhasta arvutit ka väljast

Tehnoloogiaekspert paneb südamele, et sülearvuti eest hoolitsemine ei tohiks piirduda ainult arvuti sisu puhastamisega. „Sülearvuti klaviatuuri, tolmu ja jahutussüsteemi korrapärane puhastamine on vajalik ning paljudele teada, kuid praktikas teevad seda vähesed,” tõdeb ta. Mishina selgitab, et tolmused ühendused ja jahutussüsteem võivad arvutile tõsiseid rikkeid põhjustada ja isegi arvutit kahjustada. Seetõttu soovitab ta neid puhastada vähemalt kord kolme kuu jooksul ja kasutada selleks pehmemat kangast või hooldustarvikuna müüdavat suruõhku, et jõuda ka seadme kõige kaugemate nurkadeni.

„Ajal, mil viime paljusid kohtumisi ja koosolekuid läbi just videokõnede teel, on äärmiselt oluline puhastada regulaarselt ka sülearvuti mikrofoni ja kaamerat, sest nii peab seade kauem vastu ning tagab videokõnede tegemiseks parema heli ja videopildi,” selgitab ta ning soovitab puhastada kaamerat spetsiaalselt selleks ettenähtud objektiivi puhastusvahendi ja pehme kuiva lapiga.

Jaga
Kommentaarid