Nahaalused infot talletavad kiibid on jätkuvalt väga haruldased tehnoloogiad. Seevastu on viimastel aastatel mitmed tuhanded rootslased avaldanud soovi just nendesamuste elektrooniliste implantaatide järgi, mille abil ei pea enam kaasas kandma ei võtmehoidjaid, visiitkaarte, ühistranspordikaarte ega ka vaktsineerimispasse.

Tehnoloogiafirma Dsruptive Subdermalsi loodud leiutis koosneb eelnevalt programmeeritud skaneeritavast implantaadist, mille suurus on 2 millimeetrit korda 16 millimeetrit ja mis sisestatakse otse naha alla.

Nahaalune kiip, millele saab talletada COVID tõendi.

"Minul endal on kiibiimplantaat käes sees ning olen selle programmeerinud nii, et ta talletaks minu COVID passi," sõnas Dsruptive Subdermalsi tegevdirektor Hannes Sjoblad väljaandele AFP. "Tahan, et mu pass oleks alati minuga kaasas ja nii ka kättesaadav," lisas Sjoblad.

Sjobladi sõnutsi ei ole tegemist jälgimisseadmega, kiibid reageerivad vaid skaneerimisele. "Implantaatidel ei ole akut, mistõttu ei saa nad ise kuidagi signaale edastada. Seetõttu on nad põhimõtteliselt passiivsed," selgitas firma juht. "Kiip aktiveerub ainult siis, kui te seda oma nutitelefoniga puudutate," lisas ta.

Rootsi ettevõtja Hannes Sjoblad sõnas, et implantaati arendades hindab ta kõrgelt kasutajate privaatsust. "Paljud inimesed näevad kiibiimplantaate kui hirmutavat jälgimistehnoloogiat. Tegelikult tuleks neisse suhtuda justkui ID-kaartidesse," möönis Sjoblad.

Rootsi idufirma loodud kiibiimplantaat maksab 100 eurot.

Jaga
Kommentaarid