Pöördumise alguses meenutatakse peaministrile, et samasisuline kiri saadeti talle ka 11. novembril. Vastuse said nad kultuuriministeeriumilt. Tollest pöördumisest ja My Fitnessi olukorrast kirjutas ka eile Ärileht, mida saab lugeda siit. Kuivõrd ootavad nad väga peaministri seisukohta, siis saadeti täna uus pöördumine.

Spordiklubid: meie kannatus on katkenud

"Eesti fitness- ja spordiklubide kannatus on katkenud: kogu sektor on nurka surutud, võlgades, oleme sunnitud töötajaid koondama ja spordiklubisid sulgema. Me vajame kohe riigi abi. Minimaalne vajalik toetus kõigile Eesti klubidele kokku on 30 miljonit eurot," teatasid klubid.

"Oleme olnud sunnitud spordiklubisid sulgema ning koondama oma eriala tipus olevaid inimesi. Iga päev on kriitilise tähtsusega. Selles valus ei ole süüdi turg, vaid valitsuse halvad valikud ja tegevusetus," lisatakse pöördumises.

Fitness- ja spordiklubide kinnitusel on peaminister avalikult ja korduvalt lubanud kohtuda ettevõtjatega, kelle tegevust valitsus otseselt piirab, kuid ei ole selleks aega ja võimalust leidnud. "Te ei ole pidanud meid otsesuhtluse vääriliseks. Olete pööranud tähelepanu oma kõrgele empaatiavõimele, kinnitanud, et saate kohe aru, kui kellegi on halb, ja reageerite. Miks te ei ole reageerinud? Milline on teie empaatiavõime tegelikult," küsitakse avalikus kirjas.

Selle kohaselt pole ei peaminister isiklikult ega valitsus mingil viisil probleemidele tähelepanu pööranud. "Oleme toetusteta, ilma igasuguse tagasisideta ja riigipoolse kriisiplaanita. Kaua selline olukord peab kestma," küsivad klubid.

Piirangud toovad pea 40% käibelanguse

Nad kritiseerisid ka valitsuse liikmete väidet, et teenindussektoris pole piiranguid. "Selline väide on konkreetne valetamine ja pea liiva alla peitmine – piirangutest tulenev ca 40% suurune käibelangus on fakt, mida ei saa ignoreerida," kinnitasid spordiklubid.

Edasisi teid on nende sõnul kaks: kas piirangute lõpetamine koos toetustega või õiglased toetused, mis võimaldavad piirangutega tegutsedes ellu jääda.

"Eesti fitness- ja spordiklubid on kogu kriisi ajal toetanud oma enda ressursside arvelt Eesti riiki ja valitsuse kriisipoliitikat – oleme käitunud seadusekuulekalt ning rakendanud pea kahe aasta jooksul kõiki erinevaid meetmeid, kulutanud meetmete rakendamiseks suurel hulgal raha. Kõigele vaatamata oleme täna olukorras, kus meie appikarjele ei pea te vajalikuks isegi vastata," teatasid nad peaministrile.

Kaja Kallaselt küsiti ka, kuidas ta saab panna silmad kinni fakti ees, et ettevõtted, kes piiranguid rakendavad, vajavad riigipoolset rahalist toetust. "Tänased kohutavad energia- ja küttehinnad, millele teil ka lahendusi pole, teevad meie keerulist elu veelgi raskemaks," kinnitasid klubid ühiskirjas.

Igasugused piirangud peavad klubide teatel olema möödapääsmatud, hädavalikud, proportsionaalsed, tõhusad ning läbi kaalutud võimalike tagajärgede ja kahjudega, kahjude vältimatuse korral peab riik need aga ajakohaselt kompenseerima.

Ettevõtted: valitsus peab kiiresti appi tõttama

Valitsus peab nende kinnitusel kiiresti otsustama fitness- ja spordiklubide toetamise. "Seda ka siis, kui piirangud kohe kaoksid, mis ongi mõistlik. Ettevõtlust on totaalselt ja diskrimineerivalt pärsitud – kuidas saab nii olla, et kaubanduskeskustes võivad käia massid ostlemas, kuid spordiklubis need samad inimesed väga piiratud arvul käia ei või," küsisid spordiklubid oma kirjas.

"Kaja Kallas ja Tanel Kiik – kui olete vastutuse võtnud, siis vastutage. Palun leidke kasvõi kübeke empaatiavõimet nägemaks olukorra tõsidust. Ootame teilt väga kiiret otsust, mis tagab Eesti fitness- ja spordiklubide jätkusuutlikkuse. Ootame 30 miljonit eurot toetust, mida vajame juba täna," lõpetasid klubid oma pöördumise.

Ärileht soovis kommentaari ka peaminister Kaja Kallaselt, kelle suunas spordiklubide kriitika otseselt suunatud oli. Selgub, et valitsusjuht on kättesaamatu.

"Peaminister viibib see nädal puhkusel, seega Kaja Kallaselt saab kommentaari küsida järgmisel nädalal," märgiti valitsuse kommunikatsioonibüroost. Samuti viibib puhkusel Tanel Kiik.

Ühisele avalikule kirjale on alla kirjutanud teiste seas My Fitness Eesti tegevjuht Tiina Otsa, 24-7fitnessklubi OÜ juhatuse liige Andrus Murumets, Gym Eesti OÜ tegevjuht Ats Lahi, Impuls EE OÜ ja Lemon Gym OÜ esindaja Krista Majak, Lasnamäe Spordikeskus OÜ juhatuse liige Märten Tamla, Viimsi SPA Spordiklubi juhatuse liige Kalle Kuusik, Arigato Spordiklubi MTÜ juhatuse liige Heiliki Teesalu, Crossfitest OÜ juhatuse liige Priit Meier, Power OÜ juhatuse liige Aivi Aunpuu ja Viru Spordikeskus OÜ juhatuse liige Fredi Vöörman.

Jaga
Kommentaarid