Koroonapiirangutest kasulõikajad ja taastuvenergia ettevõtete edu jäi see aasta lühikeseks ning paljud uued noteeringud on langenud. "Järgmine aasta vast soosib taas osavaid üksikaktsia valijaid," ütles varahalduri Swedbank Roburi investeeringute juht Pia Haak Bloombergile. Rangemad keskpankade reeglid tähendavad, et volatiilsuse suurenemine turgudel on võimalik, ütles Haak, kelle firma haldab umbes 1,9 triljonit Rootsi krooni (184 miljardit eurot). Haak usub, et rohefondid tõusevad järgmine aasta, kui kliimapoliitika püsib. Stoxx 600 kümne parima tõusja hulgast viis ettevõtet on pärit Rootsist, kirjutas vahendas Yahoo Finance.

Enim tõusid Rootsi börsil EQT (+145%), Vitrolife (+142%), AddLife (+139%), SBB (+120%), MIPS (+119%)

Watches of Switzerland

Piirangud jätsid paljudele brittidele rohkem vaba raha, kuna liikumist ja meelelahutust piirati. See tuli kasuks Watches of Switzerland Group Plc, mis opereerib nii oma kellakauplusi, kui ka Rolexi kaubamärki kandvaid müügipunkte. Nende tõus käesoleval aastal on olnud 137 protsenti.

Languses olid firmad, kellelt oodati pigem tõusu.

Toiduainete kullerteenuste aktsiad halvenesid sel kuul pärast seda, kui Euroopa Liit esitas uued eeskirjad kullerite palkamise osas. Koroonaviirusega seotud uute piirangute taastamine võib nende aktsiate saatust taas elavdada. Selles vallas enim langesid Delivery Hero (-24%), Deliveroo (-45%), TeamViewer (-73%) ja Sinch (-19%).

See aasta oli IPOde aasta. Võrreldes eelmise aastaga tuli turule 64 protsenti rohkem ettevõtteid, koguarvuga 485 ja kes kaasasid enam kui 71,6 miljardit eurot. Kuid paljud hiljaaegu tulnud jäid ootustele alla. Enim langesid THG (-72%), Auto1 (-46%), Allegro.eu (-54%), InPost (-36%)

Paljud Euroopa avalike turgude uued tulijad ei suutnud seatud ootusi täita. Pooled selle aasta langejatest Stoxx 600 indeksis on viimase 15 kuu jooksul börsil tulnud. Üks neist, e-kaubandusettevõte THG Plc, visati Euroopa suurimaid börsiettevõtteid koondavast indeks Stoxx 600 üldse välja, Teatas Yahoo Finance.