Parmalat Finanziaria SpA suureks kasvatanud Tanzi suri täna. Surma põhjus ei ole teada.

Tanzi on hea näide ettevõtlikkusest, mis on teinud Põhja-Itaalia üheks Euroopa rikkamaks regiooniks. Tema ettevõte oli üheks Itaalia pereäride traditsiooni ehedaks näiteks.

Kuid mehe õnn sai lõpu, kui ta mõisteti 2008. aastal kümneks aastaks vangi. Ta oli investoreid eksitanud, kui selgus, et firma eelarves oli 14 miljardi eurone auk. See on siiamaani üks Euroopa ajaloo suuremaid pankrotilugusid. Parmalati võlg oli umbes kaheksa korda suurem kui investoritele varem teada oli antud. Kaardimajakese kokku varisemine tähendas kümnete tuhandete aktsionäride ja võlakirjaomanike endaga kaasa tõmbamist.

Süüdi mõistmise hetkel oli Tanzi 70-aastane. Ta veetis vangistuse kõrge ea tõttu koduarestis.

2002. aastal oli tema varade väärtus 1,3 miljardit dollarit ning Tanzi perekond oli Itaalias jõukuselt 10. ning maailmas 351.. Parmalat tegutseb siiski tänaseni, sest selle päästis Prantsusmaa ettevõte Groupe Lactalis. Kõrgajal töötas firmas 30 riigis 36 000 inimest.

Noormees muutis perefirma suunda

Tanzi sündis 1938. aastal Parma lähedal asuvas väikelinnas Collecchio. Ülikooli ta ei läinud. 22-aastasena päris ta isa singiäri ja otsustas selle kõrvale ka piimatoodete valdkonna. Ta lõi innovaatiliste pakenduslahenduste ja turundusega.

Rootsis käigu järel võttis ta kasutusele äsja välja töötatud tetrapaki süsteemi. Teatud võtete toel suutis ta piima eluea letil viia kuue nädalani. Ta tõi turule ka maitsepiimad ja laktoosivabad tooted.

1975. aastal hakkas ta toetama suusatamist ning otse F1 sõitjaid, mitte meeskondi. Maailma tähelepanu oli peagi koondunud Austria legendile Niki Laudale, kus säras ka Parmalati logo. 1990ndal aastal võttis Parmalat üle kohaliku jalgpallimeeskonna Parma, mis võitis Euroopas tiitleid nii 1993., 1995. kui ka 1999. aastal.