Bigbanki Eesti juhi Jonna Pechteri sõnul kasvas keskmine laenusumma lõppenud aastal kiiremini kui kinnisvara hinnad. „Nii kiire kasv on samaaegselt märk nii hindade kui ka sissetulekute kasvust, sest ilma viimaseta ei oleks laenusummade mahus selline hüpe vaid ühe aasta jooksul mõeldav,“ ütles Pechter, kelle sõnul soodustab kasvu ka pankadevaheline konkurents, mistõttu on laenamine soodne ja intressid madalad. "Väiksemad pangad on tugevalt turul ja üha enam inimesi taipab laenu võttes ka võrrelda paljusid erinevaid pakkujaid," lisas Pechter.

Kinnisvarahinnad näitavad jätkuvat kasvu

Kui 2020. aasta detsembris oli keskmine kodulaenu taotlus Bigbankis 97 900 eurot, siis eelmise aasta juuniks kasvas see 16,9 protsenti 114 400 euroni. "Kas detsembrikuine rekord 141 800 näitab uut trendi või toimub mõningane korrektsioon tagasi, seda näeme juba esimeses kvartalis. Kuna aga kinnisvarahinnad näitavad jätkuvat kasvu, siis olulist muutust pigem oodata ei ole," selgitas Pechter.

„Kinnisvara hinnatõusu tõttu on arvestatav osa inimesi pidanud ka kodu soetamise edasi lükkama, kuna nende sissetulekud ei ole hinnaralliga suutnud sammu pidada," nentis Pechter ning lisas, et just seepärast on Bigbankis tõusnud huvi erigraafikuga laenude vastu. "Kui noorel perel on võimalus näiteks esimesed kümme aastat igakuiselt tasuda vaid intressi ning laenu põhiosa maksmist nii edasi lükata, siis saadakse täna lubada kallima hinnaga kodu ostmist. Mängitakse nii selle peale, et sissetulekud ajas kasvavad kui laiemalt sellele, et inflatsioon teeb aastatega maksed taskukohasemaks,“ kirjeldas Pechter.