Lõppenud aasta jääb kogu maailmas ajalukku tehingutebuumi aastana, sisaldades rekordarvu tehinguid aasta jooksul, rekordväärtuses tehinguid aasta jooksul, löödi ka tehinguväärtuste rekordid EBITDA kordajate osas, märgib analüüs.

Teise poolaasta tehinguturu mahud on kasvanud järjepidevalt

Eestis on teise poolaasta tehinguturu mahud viimased kolm aastat järjepidevalt kasvanud, vastavalt 91 tehingult 2019. aastal 113 tehinguni 2021. aastal, kuid esimesele poolaastale jäid viimased kuus kuud alla 9 tehingu võrra. Sektoritest toimus enim tehinguid riskikapitali valdkonnas, seda lausa 37% ulatuses, järgnesid kinnisvara 11 protsendi ja kaubandus 10 protsendiga ning infotehnoloogias 8 protsendiga.

Energeetikasektori tehingud ulatusid 7 protsendini, meelelahutuse-, meedia- ja turundussektori tehingute osakaal jäi viimase kuue kuu jooksul 6 protsendi raamesse, 4 protsenti moodustasid tehingud nii transpordi ja põllumajanduse valdkondades. Meditsiini- ja farmaatsiasektori tehinguid oli kolme protsendi ulatuses.

On oodata tehingute tõusu mitmetes valdkondades

Ellex Raidla partneri Risto Vahimets ennustab edaspidi rohepöörde ja kliimamuutustega seonduvate tehingute tõusu olulisimate sekka. „Kindlasti jätkub 2022. aasta tehingutes uue raha lisandumisest majandusse ka inflatsiooni eest peitumise trend ning valdkondades, kus oleme küpsemad, peegeldub jätkuvalt ka mujal maailmas toimuv,“ lisas Vahimets.

Partner Sven Papi sõnul ei näidanud 2021. aasta teine poolaasta valdkondade osas võrreldes aasta esimese poolega muutusi – jätkuvalt oli tehinguaktiivsus koondunud energeetika ja infrastruktuuri ja tehnoloogia valdkonda. „Nii läheb ka 2022. aastal ning aktiivsena püsivad ka kinnisvara- ning meditsiini- ja farmaatsiasektorid. Uue prioriteetse sektorina on nimetatud deeptechi ja teaduspõhise äri olulisuse kasvu,“ sõnas Papp.

Ühtlasi oodatakse turul uue võimalusena, et varem või hiljem peaks siiski hakatama pakkuma tervisekriisis räsida saanud ettevõtteid ja varasid, mida siiani ei ole hoolimata juba teist aastat kestvast globaalsest pandeemiast veel juhtunud.