Elektritakso asutaja ja juht Ermo Kontson mainib, et tegemist oli ka ühe esimese taolise sõiduga kaugjuhitavat autot kontrollinud kaugjuhile. ELMO Rendi asutaja Enn Laansoo jr täiendab, et me ei räägi ainult tehnoloogiast, vaid ka juhist. "Meie tehnoloogia sõitis esimest korda Tartu tänaval ja see oli ka esimene kord ka meie kaugjuhil nendel tänavatel sõita. Siin on minu meelest väga hea rõhutada, et see ongi kombinatsioon. Kaugjuhitav Elmo Rendi sõiduk on kombinatsioon tehnoloogiast ja inimesest. See peab kõik laitmatult töötama," arvas ta.

Laansoo jr sõnul otsustas ettevõte 2018. aastal hakata ise autokontrollerit arendama. Kui kõik tavapärased rendiettevõtted ostavad riiulist autokontrolleri, et kontrollida auto uste avamist läbi telefoni, siis otsustasime ise seda arendama hakata. "2020. aasta lõpus avastasime, et kuna tunneme läbi enda kontrolleri arenduse väga palju erinevaid elektriautode mudeleid, siis on meil hea vundament ka oma igapäevases teenuses vajaliku kaugjuhitava tehnoloogia arenduseks. Sellele aga järgnes huvitav avastus, et meil on väga tugev know-how olemas ning sellest tulenevalt sai tehnoloogiaideest kiirelt prototüüp," mainis ta.

Laansoo jr räägib, et kaugjuhitavuse tehnoloogia puhul ei tooda nad ise küll rooli ja pedaale, kuid omatakse vajalikku oskusteavet ja tehakse tarkvaraarendust. Videopildi paremaks edastamiseks on kompetentsi juurde hangitud, kuid see on tavaline kogu protsessi juures. Kui midagi jääb puudu, pole eesmärki saavutatud. Siis võimendatakse vajadusel meeskonda ja see saab täidetud.

Kuidas aga tehnoloogia sisuliselt toimib? Elektriautodes toimuvad kõik korralduste andmised läbi impulsside. Kõige lihtsam näide on auto, kus on tavakäigukast. Elektriautol pole käigukasti, vaid sel on mootor, ja sellele annad käsu sõita edasi või tagasi. Seda saab siis juhtida vastavalt elektrooniliselt, andes impulssi/korraldust edasi- või tagasisõiduks.

"Tänaseks oleme saanud sisuliselt kõik vajalikud või elementaarsed auto funktsionaalsused kätte, et seda kaugelt turvaliselt juhtida: süüde, käik, vool, suunad, gaas, pidur, kojamehed ja nii edasi. Täna on meie kliendile sõiduki kojutellimisteenus kättesaadav ja mugav. Kliendile ei oma tähtsust, kuidas see auto tema ukse ette tuuakse," kirjeldas Laansoo jr.

"See tähendab, et me juba täna valideerime kaugjuhitud autoga seotud teenust. Hetkel peame tellitud auto ukse ette tooma kahe juhiga ja autoga, mis on meile arvestatava lisakuluga. ELMO Rendil on see teenus täna olemas. Täna saab seda teenust ka äpist tellida ja on kliendile tasuta," lisas ta.

ELMO Rendi kaugjuhitava auto tehnoloogia esitlus Tartus, foto: Argo Ingver

ELMO Eletritakso ärimudel annab eelise

Kontsoni sõnul on selge, et autode tulevik on elektriline. Täna on tehnoloogia elektriautonduses ikkagi suhteliselt kallis, aga ka siis, kui tahta seda osta või kasutusele võtta taksonduses. Selle tegemiseks on kasutatud samu vanu ärimudeleid. Bolt kasutab Eesti mõistes tegelikult täiesti tavalist vana taksonduse mudelit. See tähendab, et Bolti enda kliendiks on taksojuhid, ehk klient-taksojuht omab enda autot.

Reaalsus on, et kui täna osta elektriauto ja seda taksona kasutada, siis see pole kuluefektiivne. Sõidukilomeeter tuleb taksojuhina liiga kallis. Sellepärast on need, kes katsetavad elektriautondusega ja proovinud seda teenust pakkuda, välja surnud. "Meie oleme välja töötanud täiesti uue ärimudeli, millist meie konkurendil pole. Me omahind on oluliselt madalam. See on meie turueelis," lisas Kontson.

Teine turueelis on see, et tänu ärimudelile on taksojuht meie kvaliteedikontrolli all. Elektritaksos teatakse, mida juht kannab või kas ta on kaine, oskab eesti keelt või siis tulevikus Helsingis ka soome keelt. Üldiselt seda, et juht on korrektne. Võimalik on pühenduda heale klienditeenindusele. Taksojuht pole suvaline ettejuhtuv inimene. Autod on oluliselt kvaliteetsemad ja oluliselt puhtamad. See tähendab palju stabiilsema kvaliteedi pakkumist, kirjeldas Kontson.

"Meie juhid on hästi koolitatud. Klienditeeninduses oleme üldse kõrgemal tasemel, kuna meile saab inimene ka helistada. See tähendab, et saab inimeste probleeme lahendada, mitte äpist sellele lahendust otsida. Seega on meil turueeliseid konkurentidega võrreldes väga palju. Lisame siia veel selle, kus saad tulevikus meie taksoga ise sõita. Takso ja rent sulanduvad nii hästi kokku. Sa ei tee neil enam vahet," arvas ta.

Kliendi seisukohast on oluline, et saad uue puhta auto ja see on väga kontrollitud. Elektriauto on ka sõiduomadustelt lihtsalt parem. Elektriauto aku läbisõidu probleem on, aga see on nii kiiresti lahenemas. Lõpuks liigume kõik ikkagi elektriautode peale. ELMO Rendis ja Elektritaksos on Eesti parim kompetents elektriautodega hakkama saada. "See ei ole Eesti tasemel, vaid kogu Euroopa või ka maailma tasemel. Ma ei tea, aga otsige mõni taksofirma või lühirendi firma, kes alustas elektriautodega 2012. või 2013. aastal," mainis Kontson enesekindlusega.

"Kui me täna räägime elektriautost, siis meie tegutseme, aga kui teised ühel päeval reaalselt elektriautodeni jõuavad, siis oleme me juba ammu järgmiste keskkonnasõbralike lahenduste kallal töötamas. Ma arvan, et see on asi, mida otseselt ei saa mõõta, aga siin on kliendil valikukoht, kas ta tahab iga päev reaalselt rohkem rakendusi," täiendas Laansoo jr.

ELMO Rendi tegevjuht Julia Nekrassova lisab, et bensiiniautoga võrreldes on elektriauto sellest hoolimata ebamugavam. "Nad teevad ikkagi selle valiku, sest nad tahavad panustada klišeesse, et meie planeet jääks. Banaalsus küll, aga nii see on. Lõpuks neid valikuid ka tehakse rohkem," mainis ta.

Kaugjuhitavus ja autode isesõitvus

Laansoo jr arust arendavad analoogset tehnoloogiat, küll erinevatele sihtgruppidele, ainuüksi Eestis Starship, Cleveron, Milrem ja Elmo Rent, väljastpoolt (tuntud küll rohkem isesõitvana) Tesla, Waymo ja paljud teised. Isesõitvad autod on lähitulevik, aga peame leppima, et see ei tähenda automaatselt isesõitvate sõidukite igasse teenusesse või linna jõudmist.

"Meie lahendame ära tänast eksisteerivat kitsaskohta. Me teeme seda läbi kaugjuhtimise. Mis on selle juures tähtis? Tehnoloogia peab olema täna toimiv ja taskukohane. Kui isesõitev funktsionaalsus on paarkümmend tuhat eurot auto kohta, siis meie räägime kaugjuhitava tehnoloogia puhul paarist tuhandest eurost auto kohta. See on tähtis vahe ja selle jaoks on nõudlus olemas," tõi Laansoo jr välja kaugjuhitavuse eelise. "Kui Enn ütles, et isesõitev on lähitulevik, siis kaugjuhtimine on lähem tulevik," lisas Kontson.

Laansoo jr arvates ei tegeleta isesõitva autoga sellepärast, et nende ärimudelis on kaugjuhtimine tänase kitsaskoha nutikas lahendus. Meie klient soovib ise rooli keerata ja seda ka tulevikus. Sõidutame kaugjuhitud auto kliendi juurde, klient istub ise rooli, teeb oma sõidud ning pärast sessiooni lõppu võtame ise kaugjuhtimise üle ning sõidutame kaugelt auto järgmise kliendi ukse ette.

"Suudame isesõitvaga võrreldes oma kaugjuhitud tehnoloogiat auto külge kiirelt ja odavamalt paigaldada. Seadusandluses on kaugjuhtimisega seotud väike muudatus täiendav boonus. Kaugjuhitava sõiduki vajadus sobib loogiliselt Elmo Rendi ärimudelisse," lisas ta.

Nekrassova täiendab Laansood. Ei liiguta päris sinna, kus auto lihtsalt tuuakse kohale, inimene istub tagaistmele ja sõidetakse edasi. "See ärimudel ei muutu, vaid inimesed tahavad autot, mida saab ka ise juhtida. Sinna sobib kõige paremini just kaugjuhitav auto, mitte isesõitev. Kas see valikukoht lisaks sellele, et on odavam, kiiremini arendatav, lihtsamini legaliseeritav ja nii edasi. Need on juba boonused, aga tulid sellest vajadusest. Kaugjuhitava sõiduki vajadus sobib loogiliselt ärimudelisse," on Nekrassova kindel ELMO Rendi arengusuunas.

Elektritakso on uurinud oma klientidelt, kui palju nad ise sooviksid roolides taksot sihtkohani sõita. "Kui sõidaksime teile auto ukse ette, siis edasi sõidaksite ise. Mida te sellest arvaksite? Väga paljud ütlesid, et muidugi me tahaksime sõita. Öeldi: "Mulle meeldib ise sõita. Ma olen kindel vähemalt endas. Ei tea, kes see teine juht on, aga ise tean ja ise sõidan." Seega väga paljud kliendid on öelnud, et tegelikult nad sõidaksid ise," mainis Kontson.

"Samas ikkagi väga paljud tahavad ka taksot. Lähitulevikus jääb kindlasti takso klient ja ka sõiduki jagamise ehk rendi klient. Nad ei hävita teineteist kunagi. Siit Elmo Rendi ja Elektritakso ühinemise sünergia tuleb," lisas Laansoo jr.

Esiistmel ELMO Rendi asutaja Enn Laansoo jr ning tagaistmel Elektriauto asutaja Ermo Kontson, foto: Argo Ingver

Kaugjuhtimise tulevik

"Esimene laine tehnoloogia arendamisel on nurkade ära lihvimine ning tehnoloogia tänavaküpseks arendamine nii, et oleks võimalik kaugjuhtida ilma turvajuhita. Seejärel järgmisena toimub see, et saab hakata seda tehnoloogiat ka ettevõttest välja müüma oma kolleegidele ja konkurentidele. See toob kaasa selle, et tegelikult hakkame lisaks tehnoloogiale arendama ka oma kaugjuhtide teenust või seltskonna suuremat mahtu," kirjeldab Laansoo jr. varast etappi.

Teise etapina liigutakse tehnoloogiaga teistesse sektoritesse, näiteks transport. Kaubaautod – siis tekib kombinatsioon isesõitvast ja kaugjuhitavast autost. "Kui isesõitev auto tuleb turule, siis see ei tule tiheda liiklusega aladele. Üks võimalik loogika või visioon on see, et esimesena võib jõuda kaubavedudesse mööda maanteed, konkreetsel teelõigul sõidab kaubaauto ise ja kui see jõuab linna, siis võiks kaugjuht üle võtta. See on minu arvates kolmas etapp," mainis Laansoo jr.

"Lõpuks on loomulik, et liigume isesõitmises tehnoloogia arendamisse edasi, aga peame arvestama, et me tänase kliendi vajadus pole isesõitvus, vaid auto, millest ta saab ise rooliga kinni hoida ehk kaugjuhtimine. Sellest oleks mugav kinni hoida. Ma arvan, et see loomulik samm on, et ühel hetkel võime sinna jõuda," lisas ta. "Meil justkui ei toimu revolutsiooni, et kohe hakkame ise sõitma, vaid toimub selline evolutsioon etapiviisiliselt," täiendas Kontson.

ELMO Rendi kaugjuhitavad autod on juba liikumas tänavatele. "Suur vahe on, et kas me räägime uutest tehnoloogiatest. Kas me arendame uusi tehnoloogiaid või oleme uute tehnoloogiatega juba tänaval. Minu meelest vajab see kolmas punaselt alla joonimist. Vaadake, missugune võimalus meil nüüd siin käes on. Mitte ainult ELMO Rendi vaatest, vaid ka kogu Eesti vaatest. Olen veendunud, et meil on väga tugev toode," rõhutas Laansoo jr enesekindlalt.

Ettevõtte kaugemad plaani

ELMO Rent kaasab NASDAQ börsilt täiendavat kapitali. "See on üks peamine edasiviiv jõud järgmiseks arendusetapiks. NASDAQ börsi käimasolev etapp lõppeb meil kümnendal jaanuaril, millega kaasame kuni 3,5 miljonit eurot," ütles Laansoo jr.

Esimesel korral märgiti ELMO Rent börsile sisenemisel 3,2 korda üle. Tänaseks on IPO järgsed eesmärgid täitunud, toimub ühinemine Elektritaksoga ning kaugjuhitavuse tehnoloogia on tänavaküps. "Oleme optimistlikud, et meie eesmärgid saavad täidetud. Peale kümnendat jaanuari, kus on märkimisetapp möödas, toimub kaks asja. Peame kaugjuhitava auto tänavatesti alustamisel ametliku loa veel transpordiametilt saama ja pingutame selle kättesaamise nimel jaanuari jooksul," kirjeldas lähema tuleviku plaane ELMO Rendi asutaja.

Meie tänane autopark on piisavalt suur, et sealt sobivad järgmised autod välja valida. Ideaalsete arengute juures on järgmised kakskümmend kaugjuhitud autot kevadest Tartu ja Tallinna tänavatel. Me oleme selle oma NASDAQi rahastuskampaanias selgelt välja toonud. See eeldab kohe 5–10 autot juba sel aastal. Me toome täiendavaid autosid kolme linna, taksoteenusesse ja lühirenti. Pakume enam autosid nõudluse rahuldamiseks Tallinna, Pärnusse ja Tartusse," mainis Laansoo jr selle aasta plaanide kohta Eestis.

ELMO Rent on otsustanud ka laieneda Helsingisse ja Stockholmi. "Nüüd on küsimus, et kuidas me seda teeme. Kas me laieneme läbi kohapealse toimiva ettevõtte? Peame arvestama, et kui meie kaht ettevõtet Eestis tuntakse, siis välismaale minnes oleme tundmatu bränd," nentis Laansoo jr. ELMO Rent võib siseneda sinna läbi olemasoleva brändi. Valmis ollakse Helsingis sobiva keele või visiooniga taksofirmat ära ostma. "Me kasvame arvatavasti niimoodi kiiremini," lisas ta.

"Tänu Elektritaksole on meil kompetents majas olemas. Helsingis saame taksofirmale kohe juurde integreerida lühirendi. See kogemus on ka olemas. Selle põhjal saame juurde tuua ka tehnoloogiakomponendi, mis võiks kogu selle ettevõtte Helsingis veelgi kiiremini tõsta. See on lähituleviku ehk lähima poole aasta areng. Selle aasta lõpuks lubasime vähemalt kaks korda suuremat autoparki," mainis lõpetuseks ELMO Rendi juhtfiguur.