Tänavune müügikäibe prognoos kerkib seniselt 3,1 miljonilt 6,7 miljonile eurole ning varasema 0,206 miljoni eurose kahjumi asemel ootab Saunum 0,39 miljonit eurot kahjumit. 2023. aasta käibeprognoos tõuseb 6,2 miljoni pealt 16,2 miljoni euroni. 2023. aastal ootab ettevõte prognoosi järgi kasumit, seda varasema 0,762 miljoni euro asemel 1,52 miljonit eurot.

2022. aasta ja tulevaste aastate kiire kasvu finantseerimiseks on Saunumil plaanis 2022. aasta kevadel kaasata lisakapitali ning viia selleks läbi aktsiate täiendav avalik pakkumine. Tegu oleks Saunumile järjekorras kolmanda rahakaasamisega börsilt.

Rahakaasamise täpsema ajakava ja tingimused esitab ettevõtte juhatus aktsionäride üldkoosolekule kinnitamiseks siis, kui kutsutakse kokku korraline aktsionäride üldkoosolek.

Täna on Saunumi aktsia reageerinud teatele positiivselt ning kerkinud üle 7 protsendi 27 euroni. Ühe aastaga on aktsia kerkinud 288 protsenti.

Suuremad kulud toob agressiivsem kasv

Ettevõte selgitab, et 2021. aasta suvel otsustas ettevõtte nõukogu agressiivsema kasvutempo kasuks, mille käigus tõsteti märkimisväärselt turunduskulusid ning uutele turgudele sisenemisega seotud kulusid (Soome, USA, Kanada, Saksamaa). Lisaks uuele majandustarkvarale üleminekule ja selle juurutamisele alustas ettevõte kuni 2023. aasta alguseni kestvat re-brandingu projekti.

Materjalihindade tõusust maailmaturul ei jäänud puutumata ka Saunum. 2021.aastal mitmekordselt kasvanud metalli ja muude komponentide hinnad mõjutasid negatiivselt mõne protsendipunkti võrra ka Saunumi brutomarginali.

Esialgselt planeeritud 14 töötaja asemel oli Saunumi konsolideerimisgrupis aasta lõpuga 21 töötajat. Teiste seas liitusid tiimiga Saunumi sõnul rahvusvahelise ettevõtte turunduskogemusega turundusjuht ning mitmed tippinsenerid. Samuti tegi Saunum ette ära mitmed olulised kulud saunaehituse ärisuunal. Siiski on enamus 2021. aasta teises pooles tehtud nõukogu ja juhatuse otsuseid ja kulusid plaanitud Saunumile käivet ja kasumit tooma juba 2022. ja 2023. aastal.
Seniste edasimüüjate ja klientide tagasiside Saunumi saunatehnoloogiale on ettevõtte sõnul eranditult positiivne. Selle tõestuseks on 2021. aasta jooksul sõlmitud suuremahulised eksklusiivsed ostukohustusega lepingud Soome, Rootsi, Norra, Saksamaa, Austria, Šveitsi, Poola ja Ukraina turgudele, kirjutab Saunum.

Lisaks on Saunum sõlminud 2021. aastal lepingud Austraalia, Uus-Meremaa, Sloveenia, Rumeenia, Slovakkia, Horvaatia ja Bulgaaria edasimüüjatega ning aktiivsed läbirääkimised käivad USA, Kanada, Taani, Hollandi ja Belgia edasimüüjatega. Eksootilisemad sihtturud, kuhu Saunum 2021. aastal müüs, on Bahrein ja Jaapan. Kui 2020. aastal müüs Saunum ca 400 seadet, siis 2021. aastal juba ligi 2500 seadet ning 2022. aastal kavandab ettevõte keriste ja keriste lisade müügi jõudmist 7000 seadmeni, millele lisanduvad automaatikakomplektid. 2021. aastal läks eksportturgudele ligi 50% Saunumi toodangust.

Peamine kasv Põhja-Ameerika turult

Saunumi peamiseks käibekasvu mootoriks 2022. aastal on sisenemine Põhja-Ameerika turgudele (USA ja Kanada). 2021. aasta oktoobris külastas ettevõtte delegatsioon mitmeid võimalikke koostööpartnereid Põhja-Ameerikas ning pidas mitme kuu vältel läbirääkimisi. Läbirääkimiste tulemusel on selgunud partnerid, kellega Saunum edasi läheb ning aktiivne turundus- ja müügitöö algab koheselt kui seadmete sertifitseerimisprotsess nendel turgudel lõpule jõuab.
Lisaks Põhja-Ameerikale on Saunum saanud positiivsed ostuprognoosid Soome, Rootsi ja Šveitsi turgudelt, samuti on korralik müügikäive või käibekasv planeeritud Saksamaa, Poola ja Venemaa turgudel. Eksportpartneritele võimalikult professionaalse toe pakkumiseks palkas Saunum aasta teises pooles meeskonda turundus- ja kvaliteedijuhid ning lisandumas on ka üks ekspordi müügijuht.

Erinevalt varasemast kahest tegutsemisaastast on plaanis osaleda seitsmel eksportmessil ning investeerida koos partneritega peamistel eksportturgudel läbiviidavatesse turunduskampaaniatesse. Eksportkäivet on plaanis kasvatada 2022. aastal mullusega võrreldes 5-6 korda. 2023. aastal alustab Saunum eksporti Lähis-Ida ja Kagu-Aasia riikidesse.