Helilooja Andres Uibo kirjeldab ühismeedias, kuidas tuleb toime tema tuttav Nõmme pensionär, kes on oma elutöö panustanud meditsiinitöösse ja olnud teaduste doktor. Täna on härra üle üheksakümne aasta vana ja tuleb veel omapäi toime. Ta elab üksinda 90-ruutmeetrises majas, millest eluruumideks kasutab kõigest üht, 14-ruutmeerist tuba.

Härra ise kütab vaid õhksoojuspumbaga, mis on reguleeritud 17 kraadi peale. Kööki sööma minnes paneb ta kasuka selga ja karvamütsi pähe, kuna seda tuba pole tal võimalik kütta. Sooja vett ei tee, pesta saab nägu vaid külma veega.

"Termoses hoiab sooja teevett. Televiisorit ta ei vaata. Ainult päevavalguses saab lehte lugeda, kuna elektrilampi põlema ei pane," kirjeldas Uibo Nõmme pensionäri ülimalt askeetliku eluviisi.

Olenemata suurest kokkuhoiust saabus härrale detsembrikuu elektriarve summas 438 eurot 94 senti. Tarbitud elektri kogus 1454 kWh, lausa 98 protsenti sellest võttis õhksoojuspump.

Uibo sõnul on lugupeetud meditsiinidoktori pension kõigest 636 eurot. "Kuidas vana inimene sooja vett, meditsiinitarbeid ja süüa saab?" küsib Uibo pettunult.