Kristiina pere on neljaliikmeline ning nad elavad Tallinnas Pirital eramajas. "Oleme tublid palgatöötajatest maksumaksjad. Aasta tagasi viisime oma maja üle puuküttelt vesi-õhk tüüpi soojuspumbaga küttele, sest nii on ju ka rohelisem, ei reosta puuküttega Merivälja asumi õhku," märkis ta.

Ta lisas, et neil on 50 protsenti fikseeritud hinnaga ja 50 protsenti börsihinnaga energiapakett. Detsembri arve oli perel 600 eurot, eelmisel talvehooajal oli kõige suurem arve umbes poole väiksem. "Aasta lõpus kahjuks energialepingu periood lõppes ning pidime alates käesolevast jaanuarist uuendama lepingut ning uues lepingus on fikseeritud hind juba kahekordne. Seega loodame väga, et jaanuaris ja veebruaris ei tule nii palju külmi päevi kui detsembris, sest vastasel juhul saame ilmselt arve, mis jääb vahemikku 800–900 eurot," nentis ta.

Kristiina märkis, et tema pere ei kvalifitseeru nende hulka, kes saavad riigilt energiatoetust. "Oleme olnud tublid ning säästnud. Eks nüüd need üüratud elektriarved tulebki säästudest tasuda."

Ta leiab, et kogu situatsioon pole aus. "See on justkui tubli keskklassi hävitamisprotsess. Nemad saavad kõige enam antud olukorras haavata. Elekter ei tohiks ega peaks maksma sellist hinda. Ja see on vale, et valitsus ei saa siin sekkuda, saab, kui tahab. Meie kodanikena ei peaks maksma kinni roheenergia investeeringuid. Ning tunneme end tõeliselt nurka surutuna, sest olime tublid ning viisime aasta tagasi oma maja üle loodust ja õhku mittesaastavamale küttele," märkis ta.

Kristiina arvates võiks riik kaaluda energiakulude hüvitamist neile peredele, kellel on kõigi nõuete kohaselt viidud hooned puuküttelt ja õliküttelt üle õhk-vesi tüüpi soojuspumbaga küttele või siis maaküttele, mis justkui peaksid ju olema kõige rohelisemad kütteviisid, mida täna eramaja omanikud rakendada saavad. Sissetulekuid ei peaks tema meelest arvestama, kuna osasid hetkel toetusele kvalifitseeruvaid peresid energiahinna tõus võib-olla nii valusalt ei tabagi. "See tababki meiesuguseid palgatöötajatest tippspetsialiste ja tublisid maksumaksjaid."

Piir on 1126 euro juures

Valitsuse meetme kohaselt hüvitatakse peredele elektri-, gaasi- ja küttearvete osalisel tasumisel konkreetse energialiigi hinnatõusu osa 80 protsendi ulatuses, st elektri, gaasi või toasooja enda ühikupõhine hinnatõus. Leibkond kvalifitseerub toetuse saajaks, kui netosissetulek jääb alla mediaantaseme piiri. Seda arvestatakse pere ühe inimese kohta 1126 eurot kuus, iga järgmise vähemalt 14-aastase leibkonnaliikme kohta on sama summa kaaluga 0,5 ja alla 14-aastased lapsed kaaluga 0,3.