Eesti 200 majanduspoliitika töörühma juhi Joakim Heleniuse sõnul on energiakandjate hüppeline hinnatõus seadnud Eesti ettevõtjad äärmiselt keerulisesse olukorda, mida paljude jaoks süvendavad veel ka koroonapiirangute tõttu tekkinud probleemid.

“Kuna raskustesse sattunud või sattuvate ettevõtete olukord halveneb kiiresti, siis tuleks Vabariigi Valitsusel kiirkorras taastada eriolukorra aegne meede, mis pakub sarnaselt eelmisele aastale ettevõtetele intressisoodustust maksuvõlgadelt. See leevendaks raskustesse sattunud ettevõtete olukorda, tagab nende kredibiilsuse finatsasutuste ees ja võimaldab keerulisest olukorrast paindlikumalt läbi tulla,” rõhutas Helenius.

Eelmise aasta lõpus teatas maksu- ja tolliamet (MTA) kõikidele ettevõtjatele, et alates 1. jaanuarist 2022 hakatakse maksuvõlalt arvestama taas intressimäära 0,06% päevas.

Uuest aastast taastub kõikidel maksuvõlgadel varasem intressimää. Samuti tuleb arvestada, et kui koroonakriisi tõttu sai ajatatud maksuvõlgadelt taotleda suuremat intressisoodustust, siis 1. jaanuarist saab maksimaalne intressisoodustus olla kuni 50%.

Joakim Heleniuse sõnul võib energiakandjate hüppeline hinnatõus, juhul kui riik ei tule raskustesse sattunud ettevõtjatele maksuvõlgade küsimustes vastu, põhjustada pankrottidelaine. “Riigi kohustus on täna ettevõtjaid aidata ning just selliste sammudega on võimalik vaatamata keerulisele olukorrale majanduse vereringet elus hoida,” märkis Helenius.